Recepten

Bauerntopf

Ik denk dat ik op de middelbare school zat, dus zo’n 10 – 15 jaar geleden, toen mijn moeder voor de eerste keer Bauerntopf maakte. Ze was naar de supermarkt in Duitsland geweest en had een interessant zakje met sausmix gezien. Volgens de aanwijzingen op het zakje moest er in deze Bauerntopf gehakt, aardappel en paprika toegevoegd worden. Volgens mij is dat ook hoe mam het de eerste keer had gemaakt, maar al gauw kwamen er ook sperzieboontjes in om wat meer groenten toe te voegen.

Die nieuwsgierige houding en vanalles uit willen proberen met koken is iets van mijn moeder dat ik zeker in herken in mezelf. En het ‘trucje’ van extra groenten toevoegen heb ik ook absoluut van haar afgekeken.

Die Bauerntopf stond regelmatig op het menu, want deze boerenpot is voor ons echt comfortfood. Ik weet niet of het door de kruiden, de saus of de zachte aardappelen komt, maar dit pannetje met eten is heerlijk verwarmend. Ik vind sowieso aardappelen en soep écht comfortfood. Dat gevoel heb ik met rijst of pasta (met uitzondering van risotto natuurlijk) minder.

Nadat ik op mezelf ging wonen nam mijn moeder soms een aantal pakjes Bauerntopf voor mij mee, maar die waren meestal vrij snel op en dan had ik toch wel weer zin in een pannetje met deze boerenkost.

Ik las de ingrediëntenlijst van het zakje, probeerde allerlei recepten uit en deed elke keer een poging om mijn versie van de Bauerntopf weer wat te verbeteren. Ik denk dat de versie die ik vandaag met jullie deel het beste recept tot nu toe is.

Hoewel ik het altijd fijn vind om eenpansgerechten te maken, loont het met dit gerecht echt om twee pannen te gebruiken. Door de sperziebonen apart voor te koken in plaats van ze ongekookt toe te voegen aan de aardappels, zorg je ervoor dat de aardappels én de sperziebonen beter gaar worden.

Ik gebruik voor dit recept meestal voorgekookte krieltjes of aardappels uit de supermarkt, maar ik maak het ook regelmatig met rauwe aardappels. Kies dan voor iets kruimige of voor vastkokende aardappelen. Deze vallen namelijk niet helemaal uit elkaar bij het koken. Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. In principe blijft het recept dan hetzelfde, al kan het wel zo zijn dat je iets meer bouillon nodig hebt om de aardappels helemaal onder bouillon te kunnen zetten. Een andere optie zou zijn om de aardappel zelf voor te koken.

Zo zie je maar dat er verschillende manieren zijn om dit te maken; kies voor de manier die voor jou het handigst uitkomt (omdat je bijvoorbeeld nog aardappels hebt die opmoeten of omdat je geen tijd hebt om de aardappels zelf te schillen en voor te koken).

Bauerntopf

Cathy
Dit 'boerenpannetje' is perfect voor de herfst; kruidig, vullend en verwarmend.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 300-350 gram sperziebonen vers of bevroren
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 250 gram gehakt ongekruid
  • theelepel gehaktkruiden
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 teen knoflook
  • 400 gram voorgekookte aardappels of krieltjes
  • 250-300 ml groentebouillon
  • ¼ theelepel gerookt paprikapoeder
  • ¼ theelepel komijnpoeder
  • ¼ theelepel oregano
  • ¼ theelepel tijm
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Maak de sperziebonen schoon.
    Breng een pan met water aan de kook en kook de sperziebonen daar 4-5 minuten in totdat deze beetgaar zijn.
  • Snipper de ui en snijd de paprika in reepjes.
  • Kruid het gehakt en bak het in een koekenpan bruin.
  • Doe de ui en de paprika bij het gehakt in de pan en bak mee.
  • Voeg, als de paprika zacht is, de tomatenpuree toe. Bak ongeveer een minuut of 3 totdat de bittere smaak van de tomatenpuree weg is.
  • Pers de teen knoflook uit boven de pan met het gehaktmengsel en roer door.
  • Voeg de voorgekookte aardappels toe en schenk de groentebouillon erbij. Zorg ervoor dat alles onder de bouillon staat.
    Voeg de gerookte paprika, oregano, komijn, tijm en gerookte paprika toe. Laat het geheel koken totdat de aardappels gaar zijn.
  • Voeg, als de aardappels gaar zijn, de gekookte sperziebonen toe aan de koekenpan met gehakt en groenten. Laat de bouillon nog even indikken.
Trefwoord Aardappel, Eenpansgerecht, Gehakt, Gerookte paprikapoeder, Lactosevrij, Paprika, Sperziebonen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *