Recepten

Belgische wafels

Wafels zijn voor mij echt verbonden met de feestdagen. Vroeger, toen ik nog op de basisschool zat, werden vanuit school in de kerstvakantie wafels verkocht en ook bij familie stonden de zelfgebakken wafels op tafel rond de feestdagen. Volgens mij zijn wafels ook een van de eerste dingen die ik leerde maken. Ik heb geen idee hoe oud ik toen was, maar ouder dan een jaar of 8 zal ik niet zijn geweest.

Het is ook niet gek dat er bij zo veel mensen wafels gebakken worden in kerstvakantie. Het bakken van de wafels kost namelijk best wel wat tijd. Daar staat dan wel tegenover dat het beslag simpel is en dat je echt dagenlang plezier hebt van de wafels (als je je een beetje in kunt houden natuurlijk).

Een groot voordeel van wafels met bijvoorbeeld oud en nieuw is natuurlijk dat je gewoon een hele lading wafels bakt en dat het niet zoveel uit maakt of er veel of weinig bezoek komt; de overgebleven wafels kun je bewaren en komen uiteindelijk toch altijd wel op.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het bakken van wafels een beetje een saaie taak vind. Ik doe dan meestal ook iets anders terwijl ik aan het bakken ben. Ik zet bijvoorbeeld de laptop op de keukentafel en ga aan de slag met het uitschrijven van recepten of ik zet de tv op de achtergrond aan. Het wafelijzer dat ik heb heeft nog nooit een wafel verbrand, dus dat geeft me ook wel de mogelijkheid om twee dingen tegelijkertijd te doen. Ik zorg er wel altijd voor dat het wafelijzer in mijn zicht staat, mocht het toch een keertje fout gaan.

Ik gebruik voor deze wafels meestal lactosevrije koeienmelk, omdat ik dit standaard in de koelkast heb staan. Je kunt de wafels ook met een plantaardige zuivelvervanger maken. Let er dan op dat je een zuivelvervanger kiest die niet te overheersend smaakt en dat de melk het beslag niet te dun maakt. Als je twijfelt kun je de zuivelvervanger in delen toevoegen totdat je denkt dat het beslag goed is. Het beslag hoort dik te zijn en hoort niet van de lepel af te lopen.

Deze wafels kun je in een luchtdichte doos enkele dagen tot een week bewaren (als je er dan nog over hebt).

Belgische wafels

Cathy
Deze wafels zijn zacht, stevig en luchtig en je kunt ze goed bewaren (al denk ik niet dat je er veel over houdt om te bewaren).
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Gebak, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Belgisch, Nederlands
Porties 30 wafels

Ingrediënten
  

  • 500 gram patentbloem
  • 15 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 250 gram zachte plantaardige boter
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker 8 gram
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 150 ml lactosevrije of plantaardige melk

Instructies
 

  • Doe de bloem, het bakpoeder en het snufje zout bij elkaar in een kom, roer door elkaar en zet opzij.
  • Splits de eieren.
    Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom.
    Doe de eidooiers in een andere kom.
  • Klop de eiwitten stijf met behulp van de handmixer. De eiwitten zijn goed als er geen eiwitschuim uit de kom loopt als je deze op de kop houdt. Zet opzij.
  • Meng de zachte boter, kristalsuiker en vanillesuiker met behulp van de mixer totdat het mengsel bleker begint te worden.
  • Voeg de eidooiers toe aan het boter mengsel. Mix goed door.
  • Voeg de olie, lactosevrije/plantaardige melk en een paar eetlepels van het bloemmengsel toe. Mix goed door.
  • Voeg de rest van de bloem in delen toe (zodat het niet gaat stuiven) en mix totodat alles goed gemengd is.
  • Voeg de opgeklopte eiwitten toe aan het beslag en spatel het geheel voorzichtig door.
  • Verwarm het wafelijzer en strijk het in met een bakkwast en zonnebloemolie.
  • Wacht tot het wafelijzer warm is en voeg dan het beslag toe (afhankelijk van het ijzer, maar ongeveer 1 eetlepel is vaak genoeg), doe het wafelijzer dicht en bak de wafels totdat ze mooi bruin zijn.
    Smeer het wafelijzer na elke wafel weer in met olie om plakken te voorkomen.
Trefwoord Belgisch, Belgische wafels, Gebak, Lactosevrije, Plantaardige zuivel, Wafels, Zuivelvervangers

Dit vind je misschien ook leuk...