Recepten

Bleekselderijsalade

Als je aan salades denkt is de kans groot dat je aan de zomer denkt. Aan van die dagen die zo warm zijn dat koken een onmogelijke opgave lijkt, of in ieder geval een beproeving lijkt. Natuurlijk zijn salades dan ideaal, maar ook in andere getijden is een salade heerlijk. Bijvoorbeeld in de herfst.

In de herfst zijn allerlei lekkere groentes in het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, bloemkool, boerenkool, kropsla, pompoen, ui, spitskool, spruitjes of bleekselderij. Hoewel de bleekselderij het hele jaar verkrijgbaar is, komt de bleekselderij van mei tot en met november uit Nederland.

Ook appels zijn (bijna) het hele jaar verkrijgbaar, maar in september komt de nieuwe appeloogst in de winkel te liggen en zijn deze allemansvrienden dus nèt iets lekkerder. Je merkt namelijk vaak aan het einde van het appelseizoen dat de appels een beetje ‘melig’ smaken; dat ze niet echt krokant maar een beetje zacht zijn. Deze appels zijn perfect om appelmoes van te maken of om mee te bakken, maar om zo uit de hand te eten of in een salade te verwerken vind ik dan minder lekker. Maar de nieuwe oogst appels leent zich voor alle toepassingen.

Die knapperigheid staat centraal in deze salade. De appels, de bleekselderij en de walnoten zijn alledrie krokant, maar hebben net een net iets andere bite. De walnoot is het meest stevig, terwijl de appel zacht-krokant is.

De verschillende smaken van de ingrediënten vullen elkaar ook aan. De kruidige smaak van de bleekselderij vormt namelijk een goede combinatie met de zoete smaak van de appel en de hartige en iets bittere smaak van de walnoot. Voor mij echt een herfstige salade.

Bleekselderijsalade

Cathy
Fris, zoet, kruidig en krokant; deze salade is het allemaal.
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Gang Bijgerecht, Lunch, Salade, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels mayonaise
  • ½ eetlepel (olijf)olie
  • ½ theelepel azijn
  • 1 theelepel honing
  • 3 takjes platte peterselie
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 klein rood appeltje Elstar of Jonagold
  • 5 walnoten gebrand of ongebrand

Instructies
 

  • Doe de mayonaise, olie, azijn en honing in een kleine kom en roer door.
  • Was de peterselie, pluk de blaadjes van de steeltjes en snijd de blaadjes fijn.
  • Was de bleekselderij en verwijder de taaie draden.
    Om de draden te verwijderen snijd ik een klein stukje van de bovenkant van de bleekselderijstengel in en trek dat stuk vervolgens richting mij en naar beneden. Op die manier ‘pel’ je als het ware de draden van de stengel.
  • Snijd de bleekselderij in schijfjes van ongeveer 0,5 cm.
  • Verwijder het klokhuis van de appel, snijd deze vervolgens in acht stukken (of zestien als het een grote appel is) en snijd die vervolgens in stukken van ongeveer hetzelfde formaat als de bleekselderij.
  • Voeg de gesneden bleekselderij en appel in de kom bij de dressing en roer door.
  • Maak af door (ongebrande of gebrande) walnoten in kleinere stukken te breken en er overheen te strooien.
Trefwoord Aardappelsalade, Balsamicodressing, Bleekselderij, Bleekselderijsalade, Couscoussalade, Lactosevrij, Peterselie

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *