Ik houd van pastasalades, maar ik maakte ze eigenlijk nooit. Daar gaat nu verandering in komen, want ik heb een heerlijk recept voor BLT pastasalade gevonden. De naam zegt het al; het broodje Bacon, Lettuce and Tomato maar dan mèt pasta en dressing.
Deze salade is ideaal om als lunch te eten in plaats van alweer die saaie boterhammen. De salade is vullend genoeg om als hoofdgerecht te eten, maar in een kleinere portie is het ook heerlijk om bij soep te eten of bij de BBQ.
De salade is ook lekker met croutons erbij, zodat het qua texturen net wat spannender wordt. Schijfjes gekookt ei lijken me er ook lekker bij (al moet ik zeggen dat ik ei en sla bijna altijd wel een goede combinatie vind).
De dressing is redelijk neutraal en daardoor perfect bij de zoute bacon èn de zoete tomaat. Ook in andere salades zou de dressing goed geschikt zijn, maar voeg dan misschien wat extra’s toe zoals dille.

BLT pastasalade
Ingrediënten
Salade
- 120 gram volkoren fusili
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 10 blaadjes kropsla
- 200 gram cherrytomaatjes
Dressing
- 75 gram mayonaise
- 35 gram lactosevrije zure room of haver crème fraîche
- ½ eetlepel zuivelvervanger of water
- peper en zout naar smaak
- ⅛ theelepel knoflookpoeder
Instructies
- Kook de fusili volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel onder koud water af.
- Bak de gerookte spekreepjes in een pan, zonder olie, bruin en krokant.
- Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Knoflookpoeder kan vrij intens smaken, dus voeg een ⅛ theelepel (een snufje) toe en proef dan of er nog wat meer bij kan.
- Pluk ongeveer 10 blaadjes van de kropsla en was deze grondig. Dep ze droog met een handdoek of droog ze met behulp van een slacentrifuge. Scheur de blaadjes in kleinere stukken.
- Was en snijd de cherrytomaten in schijfjes.
- Doe de afgekoelde fusili, de gebakken spekreepjes, de dressing, blaadjes sla en tomaten in een grote kom en meng goed.
- Ook lekker met croutons en een gekookt eitje.