Een recept voor Brownie cookies was een van de eerste Amerikaanse recepten die ik maakte. Ik had toen nog geen maatlepels of maatschepjes en vond het Amerikaanse meetsysteem niet te doorgronden. Nu overigens nog steeds niet… Cups, spoons en sticks en dan verschilt het ook nog welk soort bloem je hebt en of de boter vast of vloeibaar is. Grammen en mililiters zijn stukken makkelijker te gebruiken.
En dus zette ik het recept om naar het metriek stelsel en besloot ik de koekjes te bakken. En oh jongens, ik was absoluut niet teleurgesteld. Door de jaren heen is het recept hier en daar wat aangepast, maar het is en blijft een hit!
Elke keer als ik ze voor iemand maak leveren ze complimenten op, want laten we eerlijk zijn; de rijke chocoladesmaak en de chewy textuur van brownies, maar dan in koekjesvorm.. dat valt bij iedereen in de smaak.

Brownie Cookie
Equipment
- 2 kommen
- kleine kom om boter in te smelten
- garde of mixer
- bakplaat
- bakpapier
Ingrediënten
- 50 gram cacaopoeder
- 200 gram kristalsuiker
- 115 gram margarine (gesmolten)
- 2 theelepels zonnebloemolie
- 1 ei
- ½ theelepel vanillextract
- 165 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°.
- Meng in een kom cacaopoeder, suiker, de gesmolten boter en olie en meng dit door elkaar. Voeg het ei en vanille extract bij het mengsel en mix totdat het ei goed opgenomen is.
- Voeg in een andere kom bloem, bakpoeder en zout samen en roer even door. Voeg de helft van deze droge ingrediënten bij de andere kom met natte ingrediënten, roer kort door om alles goed te mengen. Doe de andere helft erbij en roer weer goed door. Voeg eventueel ook chocoladestukjes toe.
- Dit deeg hoeft niet luchtig te worden, dus zodra er geen strepen bloem meer te zien zijn stop je met roeren.
- Neem met een lepel deeg uit de kom, druk het deeg wat samen of vorm er een bal van en plaats dit op een bakplaat. Druk het bolletje deeg langzaam plat. Herhaal dit totdat de bakplaat vol ligt.
- Bak de koeken in een voorverwarmde oven op 175° voor 12 minuten.
- Als ze uit de oven komen zijn ze nog zacht. Laat ze dan ook een minuut of 10 op de bakplaat afkoelen en leg ze dan op een taartrooster of bakrooster om af te koelen. Ze worden dan steviger, maar blijven lekker chewy aan de binnenkant.