Recepten

Brownie Cookies

Een recept voor Brownie cookies was een van de eerste Amerikaanse recepten die ik maakte. Ik had toen nog geen maatlepels of maatschepjes en vond het Amerikaanse meetsysteem niet te doorgronden. Nu overigens nog steeds niet… Cups, spoons en sticks en dan verschilt het ook nog welk soort bloem je hebt en of de boter vast of vloeibaar is. Grammen en mililiters zijn stukken makkelijker te gebruiken.

En dus zette ik het recept om naar het metriek stelsel en besloot ik de koekjes te bakken. En oh jongens, ik was absoluut niet teleurgesteld. Door de jaren heen is het recept hier en daar wat aangepast, maar het is en blijft een hit!

Elke keer als ik ze voor iemand maak leveren ze complimenten op, want laten we eerlijk zijn; de rijke chocoladesmaak en de chewy textuur van brownies, maar dan in koekjesvorm.. dat valt bij iedereen in de smaak.

Brownie Cookie

Cathy
Een rijke chocoladesmaak en de kleverige textuur van brownies, maar dan in koekjesvorm. Dat is de brookie, of brownie cookie.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Rusttijd 20 min
Totale tijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 20 Koeken

Equipment

  • 2 kommen
  • kleine kom om boter in te smelten
  • garde of mixer
  • bakplaat
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 50 gram cacaopoeder
  • 200 gram kristalsuiker
  • 115 gram margarine (gesmolten)
  • 2 theelepels zonnebloemolie
  • 1 ei
  • ½ theelepel vanillextract
  • 165 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170°.
  • Meng in een kom cacaopoeder, suiker, de gesmolten boter en olie en meng dit door elkaar. Voeg het ei en vanille extract bij het mengsel en mix totdat het ei goed opgenomen is.
  • Voeg in een andere kom bloem, bakpoeder en zout samen en roer even door. Voeg de helft van deze droge ingrediënten bij de andere kom met natte ingrediënten, roer kort door om alles goed te mengen. Doe de andere helft erbij en roer weer goed door. Voeg eventueel ook chocoladestukjes toe.
  • Dit deeg hoeft niet luchtig te worden, dus zodra er geen strepen bloem meer te zien zijn stop je met roeren.
  • Neem met een lepel deeg uit de kom, druk het deeg wat samen of vorm er een bal van en plaats dit op een bakplaat. Druk het bolletje deeg langzaam plat. Herhaal dit totdat de bakplaat vol ligt.
  • Bak de koeken in een voorverwarmde oven op 175° voor 12 minuten.
  • Als ze uit de oven komen zijn ze nog zacht. Laat ze dan ook een minuut of 10 op de bakplaat afkoelen en leg ze dan op een taartrooster of bakrooster om af te koelen. Ze worden dan steviger, maar blijven lekker chewy aan de binnenkant.

Notities

Houd er rekening mee dat de koeken nog uit gaan lopen in de oven en ze dus vrij veel ruimte nodig hebben. Bij mij paste er 9 op een bakplaat, dus heb ik twee keer een bakplaat gevuld en gebakken.
Trefwoord Brookies, Brownie, Chocolade, Cookies, Koekjes, Lactosevrij

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *