Recepten

Cacio e pepe

Dat lekker eten niet ingewikkeld hoeft te zijn bewijst dit recept voor cacio e pepe wel. De naam verklapt al de helft van de ingrediënten; namelijk kaas en peper. En nu denk je misschien dat dat tè simpel is om uiteindelijk lekker te smaken, maar dan zit je verkeerd.

Deze pasta is heerlijk. En, ondanks de kaassaus, ook verrassend licht. Ik kan me voorstellen dat je bij het zien van dit gerecht ook meteen aan pasta carbonara moet denken, maar die saus is echt een stuk zwaarder. Carbonara heeft namelijk niet alleen ei en eidooier in de saus, maar bevat ook nog spek. En dat zorgt ervoor dat het geheel een stuk zwaarder wordt.

Deze pasta is vergeleken met carbonara dan ook een stuk lichter. Dat maakt dit gerecht dan ook meer geschikt om in de zomer te eten of als voorgerecht te eten, zoals echte Italianen. Kook er wat groente bij of vul het geheel aan met groenten, vis, vlees of een vleesvervanger en je hebt een volledige maaltijd.

Ik at de cacio e pepe met gekookte doperwtjes; want doperwtjes en kaas is een goede combinatie. Maar je zou er bijvoorbeeld ook bloemkool, broccoli, vis of vlees bij kunnen doen. Probeer het uit zou ik zeggen.

Cacio e pepe

Cathy
Kaas en peper; zo simpel kan het zijn
Voorbereidingstijd 2 min
Bereidingstijd 8 min
Totale tijd 10 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram spaghetti
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 85-90 gram pecorino romano kaas of grano padano
  • 8 eetlepels kookvocht spaghetti

Instructies
 

  • Breng in een kookpan water aan de kook.
    Voeg een ruime hoeveelheid zout toe en voeg de spaghetti toe aan het kokende water.
  • Rooster in een koekenpan de zwarte peperkorrels op middel- tot hoge temperatuur totdat je de peperkorrels goed kunt ruiken.
  • Zet de pan met geroosterde peper opzij
  • Hele peperkorrels kun je het beste nog fijnmalen met een vijzel of een specerijenmolen. Grof gemalen peper kun je zo laten of als je dat wilt toch nog wat fijner malen.
  • Haal, met behulp van bijvoorbeeld een soeplepel, een kopje van het kokende water van de spaghetti uit de pan als de spaghetti beetgaar is.
  • Zet opzij en giet de spaghetti vervolgens af, maar spoel de spaghetti niet af.
  • Doe ongeveer 8 eetlepels van het kokende water van de spaghetti in een kom met de geraspte kaas. Roer door totdat je een kaassaus krijgt die iets dikker is dan bechamelsaus.
  • Voeg de spaghetti toe aan de pan met de geroosterde peper en roer door.
  • Doe de kaassaus over de spaghetti en meng goed door elkaar zodat overal kaassaus komt.
  • Voeg, als de spaghetti er niet smeuïg uitziet, nog wat van het kookvocht toe en roer weer goed door.
    Het is de bedoeling dat alle sliertjes pasta een dun laagje kaas hebben.
Trefwoord Grana Padano, Kaas, Lactosevrij, Parmezaanse kaas, Pecorino romano, Spaghetti

Dit vind je misschien ook leuk...