Recepten

Champignonsoep

Toen ik nog op kamers woonde at ik wel eens champignonsoep uit blik. Ik vond het altijd een makkelijke oplossing als ik het druk had, maar vond het ook oprecht een lekkere soep. Nu ik er zo over nadenk, krijgt champignonsoep misschien niet genoeg eer. Ik kom het niet vaak tegen in een restaurant en ook de mensen in mijn omgeving lijken het niet vaak te eten. Ik hoop dat daar nu verandering in komt, want wat blijkt? Champignonsoep is hartstikke simpel zelf te maken en is lekker budgetvriendelijk.

Die soep uit blik was natuurlijk niet lactosevrij. In die tijd wist ik nog niet dat ik lactoseintolerant was en gaf ik andere voedingsmiddelen de schuld voor mijn buikklachten. Toen ik lactosevrij ging eten, kwam dit blik soep niet meer in de voorraadkast te staan, maar toch bleef de champignonssoep in mijn gedachten. Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om zelf te maken en dus bleef het een paar jaar op mijn to do lijstje staan.

Ik kan nu met enige trots zeggen dat de champignonsoep niet meer op mijn to do lijstje staat, maar dat het inmiddels een plekje heeft in mijn rotatie aan soeprecepten. Nu natuurlijk wél lactosevrij!

Champignonsoep

Cathy
Heerlijke en romige herfstige soep met champignons.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 – 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 30 gram boter + extra om de champignons in te bakken
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 75 ml lactosevrije kookroom of haverroom

Instructies
 

  • Breng in een keteltje/soeppan de kippenbouillon aan de kook.
  • Borstel de champignons schoon, snijd ze door de helft en snijd er dan plakjes van.
    Snipper de ui fijn.
  • Smelt in een tweede soeppan wat plantaardige boter en voeg de champignons toe. Bak deze 5 minuten.
    Voeg vervolgens het gesnipperde uitje toe en bak nogmaals 5 minuten. Voeg eventueel nog wat boter toe.
  • Haal de gebakken champignons en ui uit de soeppan en doe het in een kommetje.
  • Zet het vuur onder de soeppan klein.
    Doe de 30 gram boter in de pan en laat smelten (maar niet bruin worden).
    Voeg de eetlepels bloem toe en roer door.
    Laat dit 1-2 minuten bakken zodat de bloem gaart.
  • Voeg een soeplepel warme kippenbouillon toe aan de gebakken bloem. Roer goed door met een garde zodat er geen klontjes in komen.
    Laat even indikken en voeg dan weer een lepel kippenbouillon toe. Herhaal totdat ongeveer de helft van de bouillon is toegevoegd.
    Voeg dan de gebakken champignons en ui terug toe aan de soeppan en laat 5 minuten koken.
  • Voeg de rest van de bouillon toe en laat weer 5 minuten koken.
    Tip: Vind je het lekkerder als de soep dik is? Voeg dan niet alle bouillon toe aan de soep, maar blijf toevoegen totdat de soep de gewenste dikte bereikt.
  • Voeg de kookroom toe en laat dit ook nog 1 minuut meekoken.
    Voeg eventueel extra peper en zout toe.
Trefwoord Champignons, Champignonsoep, Courgettesoep, Gebonden soep

Dit vind je misschien ook leuk...