Recepten

Chocolademousse taart

Over twee dagen ben ik jarig! En dat vier ik met een lactosevrije (en vegan/plantaardige) chocoladetaart. Dit recept is simpel en lekker. Het hoeft namelijk niet altijd moeilijk te zijn om feestelijk te zijn of om speciaal te zijn.

Het fijne aan deze taart is dat het een no-bake taart is, en hij dus niet in de oven hoeft. Je maakt de bodem en de vulling en laat dan de taart in de koelkast stevig worden. Dat is alles. Scheelt weer qua bereidingstijd en gedoe met gaarheid van de taart.

Tijdwaarschuwing

Het enige waar je bij deze taart op moet letten is de kokosmelk. Gebruik een vette kokosmelk (dus geen light versie met slechts 6% vet). En laat het blik met kokosmelk minstens 12 uur in de koelkast staan. Als je meer tijd hebt, laat het blik dan langer staan. De kokosmelk gaat dan scheiden in vet/vast en water.

Het vloeibare deel gebruiken we niet; voor dit recept gebruiken we alleen het vette ‘kokosroom’ gedeelte. Dit wordt een plantaardige slagroom die de chocolademousse zo lekker luchtig gaat maken.

Laat het smaken!

Chocolademousse taart

Cathy
Heerlijk luchtige chocoladetaart die ook nog eens plantaardig is!
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Opstijven 2 uur
Totale tijd 2 uur 35 min
Gang Gebak, Nagerecht
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 bakvorm 18-20 cm of 2 bakvormen van 10 cm of 8 schaaltjes
  • mengkom
  • 3 magnetronbestendige kommen (2 pannetjes en een hittebestendige kom)
  • mixer
  • deegroller of foodprocessor

Ingrediënten
  

  • 150 gram Oreo koekjes
  • 50 gram gesmolten plantaardige boter margarine
  • 200 gram kokosroom zie instructies
  • 50 gram witte of lichtbruine bastersuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 75 ml kokosmelk of plantaardige melk
  • snufje grof zeezout

Instructies
 

Let op!

  • Zet voor dit recept een blik kokosmelk minimaal 12 uur, maar het liefst nog langer, in de koelkast. Schud het blikje niet!
    Dit zorgt ervoor dat het water en het vet in de kokosmelk gaan scheiden.
    Zet ook de mengkom en de mixhaken minstens een uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de kokosroom stijver wordt.

Bodem

  • Verkruimel de Oreo koekjes in hun geheel in een foodprocessor of door ze in een diepvrieszakje te doen en klein te maken met een deegroller.
  • Smelt de boter (in de magnetron of in een pannetje) en roer dit door de koekkruimels.
  • Doe de koekkruimels met de boter in de bakvorm of bakvormpjes en druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast om stevig te laten worden.

Chocolademousse

  • Maak het blikje met kokosmelk aan de onderkant open met behulp van een blikopener. Schud of lepel voorzichtig de waterige kokosmelk eruit. Wat overblijft van de kokosmelk is dik en romig. Weeg hier 200 gram van af.
  • Doe dit in een mengkom en voeg er de basterdsuiker bij. Klopt dit met behulp van een mixer ongeveer 8 minuten totdat het luchtig is.
  • Smelt de chocolade in een kom boven een pannetje met kokend water (zonder dat de bodem van de kom het water raakt) of smelt de chocolade in de magnetron door telkens in intervallen van 20 seconden te roeren totdat het gesmolten is.
  • Verwarm ook de melk, maar laat deze niet koken.
    Doe beetje bij beetje de melk bij de gesmolten chocolade en roer goed door. Laat afkoelen totdat het lauw is.
  • Lepel vervolgens een beetje chocolade bij de kokosslagroom en spatel dit door totdat het gemengd is. Voeg dan nog in 2-3 keer de rest van de chocolade bij de slagroom.
  • Neem de bakvormpjes met de oreobodem uit de koelkast en schenk het chocolademengsel erop.
    Zet in de koelkast en laat minstens 2 uur opstijven.
Trefwoord Chocolade, Chocolademousse, Chocoladetaart, Lactosevrij, Melkvrij, Mousse, Vegan

Dit vind je misschien ook leuk...