Recepten

Cinnamon rolls

Wij vieren de kerst meestal met onze families in Limburg. Wij eten bij elke familie een kerstdiner, maar omdat ik ook iets voor kerst wilde maken, ben ik een aantal jaar geleden begonnen met een kerstontbijt voor mij en mijn vriend op eerste Kerstdag. Ik maakte dan een ontbijt met broodjes, lekker beleg èn cinnamon rolls. Na dat ontbijt pakken we dan de trein richting het zuiden.

Jammer genoeg hadden we eigenlijk nooit tijd om echt van dat ontbijt te genieten, omdat het op de een of andere manier toch altijd wel weer haasten is om de trein te halen.

Dit jaar heb ik voor deze website de cinnamon rolls al eerder gemaakt, waardoor we deze keer wel echt konden genieten. Gelukkig kun je deze broodjes ook goed invriezen, waardoor ik dit jaar meerdere keren cinnamon rolls kan eten èn het ontbijt op eerste Kerstdag nog sneller klaar is; alleen even de cinnamon rolls ontdooien en opwarmen in de oven.

Je kunt ook nog glazuur over de cinnamon rolls doen, dat heb ik er voor de liefhebbers bijgezet, maar ik vind ze zelf zonder glazuur het lekkerst. Ben je van plan om de broodjes in te vriezen? Laat het glazuur dan sowieso weg, omdat het anders een grote plakboel wordt. Laat de broodjes ontdooien, maak het glazuur vers en sprenkel het over de broodjes heen.

Het is even wat werk om deze kaneelbroodjes te maken, maar zelf vind ik het dat echt waard. De cinnamon rolls zijn lekker luchtig en smaken lekker feestelijk.

Cinnamon rolls

Cathy
Deze fluffy kaneelbroodjes zijn de ultieme traktatie op de ontbijt- of lunchtafel.
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 25 min
rijstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 35 min
Gang Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 12 broodjes

Ingrediënten
  

Deeg

  • 120 ml lactosevrije of plantaardige melk lauwwarm
  • 330 gram patentbloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker 8 gram
  • ½ theelepel zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 60 gram zachte boter
  • 1 ei

Vulling

  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 gram kaneel
  • 45 gram zachte boter
  • 50 gram gehakte noten optioneel

Glazuur

  • 2 ½ theelepel lactosevrije of plantaardige melk
  • 50 gram poedersuiker
  • ¼ theelepel vanille extract

Instructies
 

Deeg

  • Verwarm de lactosevrije melk op het vuur of in de magnetron totdat deze lauwwarm is (net iets warmer dan de temperatuur van je hand).
  • Doe alle ingredienten voor het deeg bij elkaar in de mengkom. kneed het deeg met de mixer gedurende 10 minuten totdat het een soepel en elastisch deeg is.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat op een warme plek gedurende 1 – 1 ½ uur rijzen (totdat het deeg in volume is verdubbeld).

Vulling

  • Roer in een kom de basterdsuiker, kaneel en boter door elkaar.
  • Wacht tot het deeg in volume is verdubbeld, druk dan de lucht uit het deeg en rol het uit tot een lap deeg van 25 x 35 cm.
  • Verdeel de vulling over het deeg.
  • Rol het deeg op vanaf de lange zijde (de kant die 35 cm lang is).
  • Snijd het deeg in 12 stukken (het makkelijkste is om het deeg eerst in 2 te delen. Deze 2 delen snijd je vervolgens weer door 2, zodat je 4 stukken krijgt. Deze 4 stukken snijd je dan in 3 plakken).
  • Leg de rolls op een met bakpapier beklede bakplaat of in 2 ruime ovenschalen.
    In de ovenschalen worden de kaneelbroodjes zachter, op de bakplaat worden de broodjes wat krokanter. De broodjes op de foto zijn op een bakplaat gebakken, maar meestal bak ik ze in ovenschalen.
  • Wil je de cinnamon rolls direct maken?; laat ze dan in de vorm of op de bakplaat nog 30 minuten rijzen. En bak ze daarna gedurende 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C (hetelucht 165 °C) totdat ze goudbruin zijn.
  • Je kunt de cinnamon rolls ook in de koelkast zetten om de volgende ochtend te bakken. Laat de rolls dan in ongeveer een uur op kamertemperatuur komen en bak ze dan ook gedurende 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden C (hetelucht 165 graden celsius) totdat ze goudbruin zijn.

Glazuur

  • Meng in een kleine kom de lactosevrije of plantaardige melk met de poedersuiker en vanille extract.
  • Schenk het glazuur over de rolls heen en laat een paar minuten afkoelen om uit te harden.
  • Laat het glazuur weg als je de cinnamon rolls wilt invriezen.

Notities

Dit recept is gebaseerd op het recept van www.keukenatelier.com 
Trefwoord Brood, Cinnamon rolls, Kaneel, Kaneelbrood, Kaneelbroodjes, Kerst, Kerstmis, Lactosevrije

Dit vind je misschien ook leuk...