Recepten

Espresso Martini

Een van de dingen die ik mis sinds het sluiten van de horeca zijn lekkere cocktails. We zullen nog wel een tijdje zonder de horeca doen en dus besloot ik om zelf cocktails te leren maken. Met Kerstmis heb ik dan ook een shaker cadeau gekregen, zodat ik kon gaan experimenteren. De eerste cocktail op mijn lijst? De espresso martini!

Ik vind de espresso martini perfect om na het avondeten te drinken; de koffie geeft een opkikker en het schuimlaagje maakt laat het drankje luxe aanvoelen. De koffielikeur zorgt voor een wat zoetere smaak, waardoor ik het ook wel in plaats van een toetje te eten zou willen drinken. Denk alleen niet dat dit een mierzoete cocktail is; de koffie overheerst toch echt in deze cocktail.

Het fijne aan het zelf maken van cocktails (en eigenlijk elk ander recept) is dat je zelf kunt bepalen hoe jij het het lekkerst vind. Gebruik de espresso, vodka en koffielikeur die jíj lekker vindt.

Ik gebruik meestal espressopoeder in kleine sachets van Nespresso, omdat ik niet vaak espresso drink. Aan de sachets van dit merk moet je 60 ml kokend water toevoegen en dus kun je 60 ml espresso maken; genoeg voor 2 espresso martini’s. Ik gebruik meestal gewoon een sachet om espresso van te maken. De ene helft van de espresso gebruik ik direct (en dus als deze warm is) en de andere helft voor de tweede martini (en dus als deze afgekoeld is).

Ik gebruik Tía María als koffielikeur, maar je kunt ook Kahlua gebruiken. Het ligt er maar net aan welke van de twee jij lekkerder vind of in de kast hebt staan.

Je kunt er ook voor kiezen om de cocktail wat zoeter te maken. De makkelijkste manier om dat te doen is door 1/4 theelepel suiker toe te voegen aan de hete koffie, zodat dit goed oplost.

Als je vaker cocktails wilt gaan maken is het misschien handig om zelf suikersiroop te maken. Dit wordt namelijk vaak in cocktails gebruikt om het zoeter te maken. Dit kan in de meeste cocktails niet door er gewoon suiker aan toe te voegen, omdat suiker niet helemaal oplost in koude vloeistoffen.

Het maken van suikersiroop is simpel: je doet 2 delen water en 1 deel suiker (bijvoorbeeld 250 ml water en 125 gram suiker) in een kookpannetje en verhit het geheel op een lage warmtestand. De suiker moet oplossen, maar het water moet niet koken. De siroop is klaar als de suikerkristallen helemaal zijn opgelost. Als je de siroop in een glazen fles giet en in de koelkast zet kun je het een aantal maanden bewaren.

Espresso Martini

Cathy
Cocktail op basis van espresso. Erg lekker als after dinner cocktail.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 10 min
Gang Cocktails, Drankjes
Porties 1 cocktail

Equipment

 • cocktailshaker
 • barmaatje
 • mok
 • ijsblokjesvorm
 • martiniglas

Ingrediënten
  

 • 30 ml espresso
 • 25 – 30 ml koffielikeur Tía María of Kahlua
 • 30 ml vodka
 • 6 ijsblokjes

Instructies
 

 • Neem een cocktailshaker en doe hier 30 ml espresso, vodka en koffielikeur in.
  Gebruik een barmaatje om deze kleine hoeveelheden makkelijk af te kunnen meten.
 • Voeg de ijsblokjes toe, doe de cocktailshaker dicht en schud alles stevig door elkaar.
 • Verwijder het dopje van de cocktailshaker en giet de cocktail er via de bovenkant uit. Op deze manier bijven de kleine stukjes ijsblokjes achter in de shaker en komen ze niet in het glas terecht.
 • Wil je de cocktail iets zoeter hebben? Voeg dan ¼ theelepel suiker toe aan de hete espresso of maak de suikersiroop die hierboven beschreven staat.
Trefwoord Cocktail, Cocktailshaker, Espresso, Espresso Martini, Kahlua, Koffielikeur, Lactosevrij, Martini, Melkvrij, Tía María, Vodka, Wodka, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...