Recepten

Fudgy chocoladetaart

Je hebt van die recepten die je eigenlijk niet wilt delen met anderen. Van die recepten waar mensen altijd ontzettend van onder de indruk zijn en denken ‘wauw, wat kan die goed bakken’, terwijl de recepten in werkelijkheid ontzettend simpel zijn. Dit recept voor fudgy chocoladetaart is zo’n recept; super simpel maar ook super lekker.

Dit recept is ideaal als afsluiter van het kerstdiner, want de lekker plakkerige textuur van de taart zorgt ervoor dat je met een gelukzalig gevoel weer van tafel gaat. Natuurlijk is deze taart ook ideaal om op andere momenten te eten, zoals tijdens oud en nieuw, op nieuwjaarsdag, een verjaardag of eigenlijk gewoon elke dag dat je jezelf in het zonnetje wilt zetten of iets te vieren hebt.

De kerstdagen kunnen soms een beetje hectisch zijn en dat terwijl je de dagen ervoor soms niet veel te doen hebt. Op die dagen ben je dan wel weer gestresst, maar dan omdat je denkt aan alle dingen die je nog moet doen, maar waar je nog niet mee kunt beginnen omdat Kerstmis nog te ver weg is. Reden dus om zo veel mogelijk al voor te bereiden, zodat je op de kerstdagen zelf alleen maar de ‘finishing touches’ hoeft toe te voegen.

Deze chocoladetaart kun je prima een of zelfs twee dagen voor kerst maken. Zorg dat de taart helemaal is afgekoeld naar kamertemperatuur en bewaar het dan in de koelkast. Het neemt wel wat veel plaats in in de koelkast, maar geloof me als ik zeg dat het dat helemaal waard is.

Deze taart is heel lekker om te eten als deze op kamertemperatuur is, maar als de taart in de koelkast heeft gestaan wordt het nòg lekkerder. De chocolade wordt dan nog plakkeriger en lijkt dan meer op fudge.

Ik hoef het er misschien niet bij te zeggen, maar deze taart smaakt intens naar chocolade en ik raad je dan ook aan om een pure chocolade te gebruiken die je echt lekker vindt. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak Verkade intens pure chocolade of de extra pure chocolade van 75%. In die laatstgenoemde reep is wat koffie toegevoegd, wat erg lekker is om zo op te eten én om in bakproducten te verwerken.

Fudgy chocoladetaart

Cathy
Deze chocoladetaart is absoluut niet droog.. het is misschien zelfs wel de meest plakkerige en kleverige chocoladetaart die je zult maken. Ideaal voor een bijzondere gelegenheid zoals Kerstmis of een verjaardag.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 55 min
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans, Nederlands

Equipment

  • kom om chocolade te smelten (of pannetje en glazen kom)
  • bakpapier
  • springvorm 22 of 26 cm
  • mengkom
  • mixer
  • zeef

Ingrediënten
  

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 300 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • ¼ theelepel zout = ongeveer 1 gram
  • 100 gram bloem

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 ° C en vet een bakvorm van 22 of 26 cm doorsnee in. Leg op de bodem een stuk bakpapier, zodat je de chocoladetaart straks makkelijker kunt verwijderen.
  • Breek de chocolade in blokjes en snijd de boter (die op kamertemperatuur is) ook in kleine stukken.
  • Doe de chocoladeblokjes en de boterblokjes in een magnetronveilige kom en verwarm in de magnetron in intervallen van 30 seconden totdat de boter en de chocolade gesmolten is.
    (Als je geen magnetron hebt, kun je de chocolade en boter au bain marie smelten; je plaatst dan een hittebestendige kom boven een pannetje met kokend water, waarbij je ervoor zorgt dat de kom niet in het water terecht komt.)
  • Doe in een mengkom de eieren, suiker en het zout en mix 5 minuten op hoog vermogen, totdat het eimengsel luchtig en lichter van kleur is.
  • Zeef de bloem boven de kom waar het eimengsel in zet en schep het voorzichtig door het luchtige mengsel.
  • Voeg de gesmolten boter en chocolade toe aan de mengkom met het eimengsel. Roer alles voorzichtig door.
    Zorg ervoor dat je niet teveel roert, want dan roer je ook lucht uit het beslag en wordt de taart minder luchtig.
  • Zorg ervoor dat er geen strepen bloem meer te zien zijn en het beslag goed gemengd is.
  • Giet het beslag in de bakvorm (die al ingevet en met bakpapier is bekleed).
  • Zet de taart in de oven op 160 °C gedurende 35-38 minuten.
    De taart hoort wat ‘wiebelig’ te zijn in het midden, maar hoort niet vloeibaar te zijn.
    Elke oven is anders, dus het kan zijn dat de taart wat meer tijd nodig heeft of een net iets hogere temperatuur.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm en op een rooster. Haal de taart pas uit de vorm als deze helemaal afgekoeld is.
    Als je de taart wat steviger wilt hebben, kan deze in de koelkast gezet worden.
Trefwoord Chocolade, Chocoladetaart, dessert, Kerstmis, Lactosevrij, Melkvrij, Nagerecht, Pure chocolade, Toetje, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...