Recepten

Gehaktballetjes in tomatensaus

Yes! De terrassen mogen weer open! Er gelden nog allerlei beperkingen, maar dat kan de pret niet drukken. Ik zag op social media en nieuwskanalen dat er genoeg mensen waren die op de eerst mogelijke dag al gebruik gingen maken van de mogelijkheid. Ik vond het er gek uitzien op tv; zo’n vol terras na 7 maanden sluiting. Het zal de komende tijd, als het goed weer is, wel ontzettend druk worden op de terrassen. Hopelijk neemt dan de drukte in het park een beetje af en kan ik éindelijk daar eens lekker gaan zitten. Dan schuif ik wel op naar het terras op het moment dat de andere mensen weer terug verschuiven naar het park. Zo wisselen we elkaar een beetje af ;).

Om toch een beetje het bourgondische gevoel naar het park te brengen neem ik wel wat hapjes mee en maak ik mijn eigen borrelplank. De gehaktballetjes in tomatensaus van onderstaand recept zijn daar perfect voor, want ze zijn makkelijk mee te nemen, makkelijk te eten en zijn op elke temperatuur lekker.

Een gehaktballetje met saus eten is natuurlijk niet zo makkelijk als er veel saus of dunne saus bij zit, dus heb ik er voor gekozen om een saus te maken die goed aan de balletjes blijft plakken en zo de kans op knoeien verkleint. Dit heb ik gedaan door tomatenblokjes te gebruiken in plaats van gezeefde tomaat.

Verder heb ik de gehaktballetjes lekker basic gehouden, want dit soort gerechten is het lekkerst als het niet te ingewikkeld is. Als je het recept nóg makkelijker wilt maken, kan dat natuurlijk altijd. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om in plaats van verse basilicum een blik tomatenblokjes te gebruiken waar al basilicum aan toegevoegd is. In deze blikken zit wel wat meer basilicum dan ik zelf toevoeg, maar dat betekent niet dat het minder lekker wordt.

In plaats van het koken van de gehaktballetjes zou je er ook voor kunnen kiezen om de gehaktballetjes te bakken en daar de saus bij te maken of eerst de saus te maken en dan de gehakballetjes in de saus bereiden. Dat scheelt weer wat afwas! De balletjes worden dan wel wat steviger, omdat ze gebakken worden in plaats van gekookt, maar ook dat is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Doe gewoon lekker wat voor jou het handigst is, zodat je nog tijd hebt om te genieten van een drankje en een balletje!

Gehaktballetjes in tomatensaus

Cathy
Heerlijk hapje voor bij op de borrelplank (met of zonder borrel).
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

Gehaktballetjes

  • 500 gram rundergehakt gekruid of kruiden met 2 ½ eetlepel Verstegen gehaktkruiden
  • 500 ml runderbouillon

Tomatensaus

  • 1 gele ui
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 tenen knoflook
  • 400 ml tomatenblokjes op sap
  • 1 theelepel verse gesneden basilicum
  • 6 eetlepels runderbouillon
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

Gehaktballetjes

  • Rol balletjes van het gekruid gehakt.
  • Breng in een kookpan 500 ml runderbouillon aan de kook.
  • Kook de gehaktballetjes in ongeveer 8 minuten gaar in de bouillon. De balletjes komen bovendrijven als ze gaar zijn.
    Als je genoeg ruimte in de kookpan hebt kun je alle gehaktballetjes in 1 keer in de pan koken, anders verdeel je de gehaktballetjes over twee porties.

Tomatensaus

  • Verhit in een koekenpan een beetje plantaardige boter en fruit hier de gesnipperde ui in op middellage temperatuur.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten mee, zodat de tomatenpuree ontzuurt.
  • Rasp, snijd of pers 3 tenen knoflook en voeg deze toe aan de pan met ui en tomatenpuree.
    Bak ook dit 2 minuten mee.
  • Giet het blik tomatenblokje met sap in de pan en doe de gesneden verse basilicum erbij.
  • Voeg de gare gehaktballetjes toe aan de tomatensaus.
  • Voeg 6 eetlepels van de runderbouillon toe aan de saus en laat het geheel 10-15 minuten op een lage temperatuur pruttelen.
  • Proef of de saus extra basilicum, zout of peper nodig heeft en voeg dit toe.
Trefwoord Basilicum, Borrelhapje, Gehaktballetjes, Lactosevrij, Tomatensaus

Dit vind je misschien ook leuk...