Recepten

Gouden kaneelbroodjes

Nu het weer langer duurt voordat het licht is en we door de Coronamaatregelen meer thuis zijn, vind ik het lekker om de lunch in het weekend net wat specialer te maken. Deze gouden kaneelbroodjes zijn daar ideaal voor en zijn super simpel om te maken.

Deze kaneelbroodjes zijn anders dan de “echte” Zweedse of Finse kaneelbroodjes. Die broodjes zijn gemaakt van brooddeeg en bevatten vaak kardemom. Deze makkelijke kaneelbroodjes daarentegen zijn gemaakt van croissantdeeg en zijn daardoor een stuk makkelijker om te maken.

Er zijn ruwweg twee soorten croissantdeeg; deeg gemaakt met roomboter of deeg gemaakt met margarine. Over het algemeen geldt dat roomboter weinig lactose bevat en het dus nog steeds gegeten kan worden ook al ben je lactose-intolerant. Dat heeft te maken met het feit dat je vaak nog steeds kleine hoeveelheden lactose kunt verteren. Lees er hier meer over.

Als je compleet lactosevrije kaneelbroodjes wilt maken kun je het beste kiezen voor het deeg gemaakt van margarine. Dit herken je duidelijk aan het etiket, want daar staat margarine of plantaardige boter op, terwijl de andere variant het duidelijk over roomboter heeft. Check wel altijd ook even of de margarine versie geen melkpoeder of dergelijke toevoegingen heeft; daar zit namelijk veel lactose in en daar sta je misschien niet zo bij stil. Maar ik heb in de margarineversies die ik tot nu toe koop nog geen melkpoeder gezien in de ingredienten.

Als je de kaneelbroodjes geheel lactosevrij wilt hebben kun je het beste ook even een blik werpen op de ingrediëntenlijst van de boter die je gebruikt. Veel plantaardige boters bevatten namelijk gewoon melkpoeder en zijn daardoor niet lactosevrij (en niet vegan). Ik gebruik gewoon de goedkoopste boter van het supermarkt thuismerk. Je zou ook bijvoorbeeld de pakjes van Blue band kunnen gebruiken, maar die is pas recent vegan. Deze bevatte vroeger droge melkbestanddelen en was dus niet lactosevrij. Altijd even checken dus!

Gouden kaneelbroodjes

Cathy
Deze gouden kaneelbroodjes zijn een heerlijk extraatje bij het ontbijt of lunch. Daarnaast zijn ze in een handomdraai klaar en lactosevrij.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

 • 1 verpakking croissantdeeg met margarine
 • 25 gram gesmolten boter
 • 8 eetlepels kristalsuiker
 • ½ theelepel gemalen kaneelpoeder

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op de temperatuur die aangegeven staat op de verpakking van het croissantdeeg. In mijn geval was dat 200 °C (dus 160-180° C voor heteluchtoven).
  Houd er rekening mee dat de temperatuur van een heteluchtoven 10-20% lager hoort te zijn dan van een gasoven.
 • Maak de verpakking van het croissantdeeg open en leg het deeg op een platte ondergrond.
  In croissantdeeg zitten meestal kleine gaatjes om op het deeg makkelijk in stukken te kunnen verdelen, druk deze dicht om te voorkomen dat het een straks een grote knoeiboel wordt.
 • Smelt in de boter in een pannetje of in de magnetron.
  Verdeel de gesmolten boter met een bakkwast over het croissantdeeg.
 • Meng in een kleine kom de suiker met het kaneelpoeder.
  Strooi de kaneelsuiker over het, met gesmolten boter besmeerde, croissantdeeg.
 • Rol vervolgens het deeg zo op dat de besmeerde kant aan de binnenkant van de rol komt.
 • Snijd de rol dan in 8 plakken en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat.
  Bak in de voorverwarmde oven totdat de kaneelbroodjes goudbruin zijn (ongeveer 15 minuten).

Dit vind je misschien ook leuk...