Recepten

Hamburgerbroodjes

Een van de dingen die ik mis sinds ik lactosevrij eet zijn zachte witte bollen (of puntjes) met een hamburger of simpel belegd met kaas. Gelukkig heb ik sinds ik in Tilburg woon een bakker in de buurt die ook lactosevrije broodjes verkoopt, namelijk Surinaamse broodjes. Deze broodjes zijn iets luchtiger dan witte puntjes, maar de korst zit ergens tussen een hard en een zacht broodje in. Super lekker, maar ik mis toch nog steeds dat zachte broodje met hamburger. En dus ging ik zelf aan de slag om hamburgerbroodjes te bakken.

Toen ik begon met broodbakken lukte het niet elke keer om een goed resultaat te krijgen. Ook nu ben ik zeker nog geen echte broodbakker, maar ik vind het wel leuk om er mee bezig te zijn en de broodjes en broden die ik bak worden elke keer beter.

Broodrecepten luisteren vrij nauw, je kunt over het algemeen niet wat improviseren en daarom houd ik me vrij goed aan de recepten. Dit recept heb ik op de website van Fatima gevonden. Het enige wat ik heb aangepast aan het recept is dat ik margarine gebruik in plaats van roomboter en lactosevrije melk in plaats van gewone melk. Op die manier worden de broodjes lactosevrij.

Ik bak mijn hamburgerbroodjes het liefst zonder sesamzaadjes. Op die manier zijn het niet alleen hamburgerbroodjes, maar kan ik ze ook gebruiken voor hotdogs, kaas, salades of broodjes gezond. Wil je wel graag sesamzaadjes op de broodjes? Bestrijk de broodjes dan voor het bakken met wat losgeklopt eigeel en bestrooi met sesamzaadjes.

Hamburgerbroodjes

Luchtige hamburgerbroodjes zonder lactose.
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 20 min
Rijstijd 1 uur 10 min
Totale tijd 2 uur 10 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties 10 broodjes

Equipment

  • grote kom
  • 2x kleine kom
  • weegschaal
  • maatbeker
  • keukenmachine/standmixer met deeghaken
  • theedoek
  • bakpapier
  • 2 bakplaten
  • bakkwast

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 20 ml gesmolten boter
  • 10 ml zonnebloemolie
  • 200 ml lauwwarm water
  • 50 ml lauwwarme lactosevrije melk of melkvervanger

Bestrijken

  • 1 eetlepel lactosevrije melk of melkvervanger

Instructies
 

  • Roer in een kom de bloem, gist, suiker en zout door elkaar.
  • Klop in een kleine kom het ei los.
  • Smelt de boter en meet af in een maatbeker.
    Meet ook de zonnebloemolie af in de maatbeker.
  • Voeg het losgeklopte ei, de gesmolten boter en de zonnebloemolie bij de kom met bloem etc.. Mix dit door elkaar.
  • Meet het water en de melk af met behulp van de maatbeker. Meng het water en de melk.
    Verwarm in een pan of in de magnetron totdat het lauwwarm is (ongeveer lichaamstemperatuur).
  • Voeg het lauwwarme water en melk mengsel beetje bij beetje toe aan de bloem. Mix elke keer goed door.
  • Laat het deeg 3-5 minuten doorkneden door de keukenmachine of standmixer.
  • Doe het deeg vervolgens in een kom. Voeg eventueel wat olie toe om plakken te voorkomen.
  • Plaats een theedoek over de kom, zet op een warme plek en laat 60 minuten rijzen.
  • Druk met de hand de lucht uit het gerezen brood en snijd het deeg in 10 gelijke stukken (ongeveer 80 gram elk).
  • Vorm de stukken deeg in bollen en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    Waarschijnlijk heb je twee bakplaten nodig om alle 10 bollen erop te krijgen.
  • Plaats de theedoek weer over de bollen en laat 10 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180°C).
  • Druk de bollen, na de 10 minuten rusttijd, plat (ongeveer 1 cm dikte).
    Bestrijk met wat lactosevrije melk of melkvervanger.
  • Bak in een voorverwarmde oven voor 20-30 minuten totdat de broodjes goudbruin zijn.

Notities

Niet elk bloem en meel neemt evenveel vocht op, dus het kan zijn dat je iets meer bloem/meel nodig hebt. Voeg 2 eetlepels bloem extra toe als het deeg te plakkerig/nat is.
Ik laat deze hamburgerbroodjes meestal naturel, zodat ik ze ook gewoon kan beleggen. Wil je ze wel met sesamzaad bestrooien? Dan kun je het beste een eidooier loskloppen, deze over de bovenkant van de ongebakken broodjes strijken en hier vervolgens sesamzaadjes overheen strooien.
Trefwoord Brood, Hamburger, Hamburgerbroodjes, Lactosevrij, Lactosevrij brood

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *