Recepten

Heerlijke sauzen, voor- en bijgerechten voor de feestdagen

Het afgelopen jaar is wat betreft eten een heerlijk jaar geweest. Dankzij Melk Weg in de Keuken heb ik nog meer nieuwe recepten uitgeprobeerd dan ik normaal al doe en heb ik mij laten verrassen door nieuwe gerechten en oude klassiekers. Nu we in de laatste dagen voor Kerstmis zitten en je misschien nog op zoek bent naar recepten voor een diner tijdens de feestdagen heb ik drie lijsten gemaakt met recepten. Alle recepten zijn lactosevrij, sommige zijn vegetarisch of zelfs vegan. Vandaag staan de sauzen, voor- en bijgerechten centraal. Dinsdag staan de desserts en woensdag staan lunch- en brunchrecepten in de spotlight.

Sauzen

Champignonroomsaus

Deze champignonroomsaus is een echte klassieker en is dat ook niet zonder reden. De romige en smaakvolle saus is een lekkere toevoeging aan vlees, gevogelte en aan aardappels.

Stroganoffsaus

Stroganoffsaus is net zo’n klassieke saus als de champignonroomsaus en is onmisbaar bij bijvoorbeeld rollade. Deze zuivelvrije variant die ik maakte is ook nog eens veilig als je lactose-intolerant bent of een melkallergie hebt. Als je de saus met vegan groentebouillon maakt, dan is deze ook nog vegan.

Balsamicodressing

Een goede dressing voor de salade is natuurlijk ook altijd meegenomen. Je kunt voor een dressing uit de fles kiezen, maar je kunt ook deze balsamicodressing maken. Heerlijk met tomaat en sla.

Kerriesaus

Serveer je ook bloemkool? Maak dan deze lactosevrije kerriesaus. Dit geeft net dat beetje extra aan gekookte groente.

Voorgerechten

Courgettesoep

Wil je het diner beginnen met een licht voorgerecht? Kies dan voor een soep. Deze frisse, en prachtig groene, courgettesoep is een heerlijke start.

Wortelsoep

Of wat dacht je van deze wortelsoep? Een goede opwarmer voor de rest van het diner dankzij de gember. Lekker romig dankzij kokosmelk.

Risotto met gerookte zalm

Deze risotto met gerookte zalm is een heerlijk hoofgerecht, maar kan ook perfect als feestelijk voorgerecht dienen.

Risotto met eekhoorntjesbrood

Begin het kerstdiner met een kleinere portie van deze risotto met eekhoorntjesbrood (porcini) en champignons. Vegetarisch, heerlijk kazig en toch lactosevrij!

Pompoensoep

Pompoen mag in dit seizoen eigenlijk niet ontbreken. Maak er deze lekkere pompoensoep mee, die zoet en vol smaak zit.

Champignonsoep

Heb je nog champignons over of wil je gewoon een soep waar je geen genoeg van krijgt? Deze romige, en verrassend eenvoudige, champignonsoep is echt een aanrader.

Geroosterde paprikasoep

Deze geroosterde paprikasoep is mijn absolute favoriet; lekker licht, zoet en van nature romig zonder melk/room of iets anders.

Pasteitje met champignons en kip

Een pasteitje met champignons is een echte klassieker. Heerlijk met of zonder kip.

Bijgerechten

Aardappelsoezen

Natuurlijk heb ik ook lactosevrije bijgerechten. Maak bijvoorbeeld deze luchtige aardappelsoezen. Het is even wat werk, maar je kunt al het voorbereidwerk al de dag van tevoren doen; hoef je ze alleen even vlak voor serveren goudbruin te bakken.

Traybake met pompoen en spruitjes

Met deze traybake met aardappel, ui, spruitjes, spekjes en pompoen maak je een heerlijk groentebijgerecht. Kies je er voor om een ander aardappelgerecht te maken? Laat dan de aardappels weg en maak deze traybake alleen met groenten. Hier eet je je vingers bij op.

Bleekselderijsalade

Liever een fris bijgerecht? Deze bleekselderijsalade met appel, peterselie en noten is zoet, fris, kruidig en krokant.

Zoetzure komkommersalade

Spreekt een fris bijgerecht je aan en heb je een komkommer? Deze zoetzure komkommersalade is super simpel, maar vol van smaak.

Koolsalade

Een andere simpele salade is deze spitskoolsalade. Nòg lekkerder als je het een dag van te voren maakt. Scheelt ook direct weer qua stress op de dag zelf.

Kokosrijst

Eet je liever rijst als bijgerecht? Deze kokosrijst smaakt heerlijk bij broccoli en biefreepjes, maar smaakt ook zonder iets erbij al heel lekker.

Wat je ook maakt, het zal ongetwijfeld smaken! Geniet ervan.

Dit vind je misschien ook leuk...