Recepten

Indiase curry

Aangezien de sneeuw er nog steeds ligt, ga ik verder met het delen van recepten die je makkelijk met behulp van ingrediënten uit de voorraadkast en vriezer kunt maken. Deze Indiase curry is is heerlijk, simpel en heeft niet al te veel ingrediënten nodig.

Toen ik lactosevrij ging eten betekende dat er veel dingen niet meer mochten. Een sausje uit een pakje of een andere ‘shortcut’ bevat vaak lactose en is daardoor niet geschikt. Dat zorgt ervoor dat ik veel dingen helemaal zelf maak, zodat ik het lactosevrij kan maken. Gelukkig zijn er ook een heleboel maaltijdpakketten, sausmixen of boemboe’s die lactosevrij zijn en waarmee je dus makkelijk een snelle maaltijd op tafel zet zonder dat je last van je buik krijgt.

Ik wil al een tijdje iets schrijven over maaltijdmixen en pakketten die je zelf op een lactosevrije manier kunt maken, maar ik dacht dat daar misschien niet zo’n behoefte aan zou zijn. Ik dacht ook dat het misschien ‘te makkelijk’ zou zijn om zoiets op een kookblog te posten. Aan de andere kant weet ik ook dat niet iedereen de tijd, energie of zin heeft om altijd alles vers te maken (ik ook niet altijd) en dat het misschien juist wel fijn is om te weten dat er ook opties zijn om snel iets, lactosevrij, op tafel te zetten.

Een aantal jaar geleden kwam ik Patak’s sauzen en kruidenmixen tegen (niet gesponsord). Ik ben dol op Indiase gerechten, omdat deze altijd heel kruidig zijn en heel veel smaak hebben. Helaas bevatten ze vaak ook yoghurt of andere melkproducten. Gelukkig zijn een aantal van de Patak’s sauzen en mixen gemaakt zonder melkbestanddelen, waardoor je ze zelf lactosevrij kunt houden door er lactosevrije zuivel aan toe te voegen. Niet alle sauzen zijn lactosevrij, dus lees het etiket altijd goed! (Doe dat sowieso elke keer, want fabrikanten kunnen altijd de receptuur van hun product aangepast hebben)

Deze Indiase curry is lactosevrij, omdat je kokosmelk gebruikt. In de milde curry paste zelf zitten geen melkbestanddelen en dus is het een veilig gerecht om te eten. Ik heb standaard potjes van Patak’s in de kast staan. Samen met wat kip, rijst en diepvries groente heb je dan zo een lekkere maaltijd op tafel.

Zoals ik de vorige keer al zei eten we vrij vaak curry. Dat betekent dat ik eigenlijk ook altijd kokosmelk, kip en een zak met groenten in de vriezer heb. Voor deze Indiase curry gebruik ik dezelfde zak met groente; Oosterse wokgroenten. Deze zak bevat taugé, wortel, sugar snaps, paprika, prei, witte kool, bamboereepjes, erwtjes en champignons. Vooral de wortel en sugar snaps vind ik heerlijk in curry.

Voor deze curry maak ik de curry met kip apart van de Oosterse wokgroente, maar je kunt de groente ook bij de curry doen. Zorg er dan voor dat de kip al bijna gaar is voordat je de bevroren diepvriesgroente erbij doet. Breng de curry weer aan de kook als de groenten dan zijn toegevoegd en kook het geheel totdat alles gaar is.

Om de groente apart te bereiden, doe je de wokgroente in een kookpan (zonder water of olie) en bak je de groente op middelhoge temperatuur totdat het gaar is (ongeveer 10 minuten, misschien meer). Roer het regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

En zo simpel is het; Indiase curry met kip, rijst en diepvriesgroente.

Indiase curry

Cathy
Simpele maaltijd met ingrediënten uit de voorraadkast en vriezer. Handig om altijd op voorraad te hebben, want dan heb je in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiase
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Curry

  • 1/2 gele ui
  • 1 theelepel verse gember
  • zonnebloemolie of olijfolie om te bakken
  • ½ pot Patak's milde curry
  • 25 ml water
  • 250 gram kipfilet of kipdijfilet
  • 50 gram tomatenblokjes uit blik of vers
  • 200 ml kokosmelk

Rijst

  • 150 gram basmati- of pandanrijst
  • 275 ml water

Groente

  • 600 gram Oosterde wokgroente diepvries

Instructies
 

Curry

  • Snipper een halve ui fijn en rasp de verse gember.
    Verhit in een koekenpan wat olie en voeg de ui toe. Fruit de ui aan en voeg de geraspte gember toe.
  • Doe de helft van de pot curry paste in de pan, voeg 25 ml water toe en roer door. Bak de curry paste totdat het water weggekookt is.
  • Voeg de in stukjes gesneden kipfilet of kipdijfilet toe aan de pan en totdat de kip wat bruiner begint te worden.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en bak 3 minuten mee.
  • Voeg de kokosmelk toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de curry ongeveer 15 minuten koken totdat de kip gaar is en de smaken lekker in het vlees zijn getrokken.
  • Kook in de tussentijd de rijst.

Rijst

  • Meet de hoeveelheid rijst af en spoel deze schoon in een zeef (totdat er helder in plaats van troebel water van de rijst afkomt). Laat de rijst even uitlekken.
  • Breng in een kookpannetje 275 ml water aan de kook.
  • Voeg de gewassen rijst toe, roer een keer om en doe de deksel op de pan.
  • Zet het warmte direct lager; zo laag mogelijk dat het water wel nog kookt, maar niet te hard meer kookt. Ik zet de stand van mijn keramische kookplaat naar stand 2.
  • Laat de rijst zo 10 minuten koken met de deksel op de pan.
  • Zet na de 10 minuten de warmtebron uit, zet de pan bijvoorbeeld op tafel en laat zo nog 5 minuten met de deksel op de pan stomen.
  • Op deze manier krijg je perfect gekookte rijst.

Oosterse wokgroente

  • Doe de zak met Oosterse wokgroente in een kookpannetje op halfhoge temperatuur. Roer de groenten regelmatig door. Kijk of de groente al gaar is door bijvoorbeeld aan een stuk wortel te proeven, dat is namelijk de groente die het langste nodig heeft.
  • Meng de curry, de groente en de rijst allemaal onder elkaar en genieten maar.
Trefwoord Curry, Gember, Indiase curry, Kipdijfilet, Kipfilet, Kokosmelk, Kokosrijst, Lactosevrij, Melkvrij, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...