Recepten

Indonesische spitskoolschotel

Dit recept voor Indonesische spitskoolschotel heeft mijn moeder een aantal jaar geleden gevonden in een kookboek met recepten voor diabetici. Volgens het boek zorgt de combinatie van groenten, kruiden, zilvervliesrijst en kokosmelk ervoor dat deze maaltijd langzaam wordt opgenomen door het lichaam en dus niet voor een piek in bloedsuikerspiegel zorgt. Ik moet eerlijk zeggen dat die gezondsheidsvoordelen mij niet heel veel interesseren… ik vind dit gewoon een heel lekker recept!

Spitskool eet ik niet heel veel, maar het is wel een groente die ik erg lekker vind. Door het rustig bakken van de kool wordt deze namelijk lekker zacht en zoet. Ik vind het heerlijk met rijst en gehakt. En gelukkig zit dat ook in dit recept.

De saus van kokosmelk en kruiden zorgt ervoor dat de zilvervliesrijst, die vaak toch wel droog is, een stuk lekkerder wordt. Waardoor je dus nog steeds heel lekker eet, maar wel met net iets meer vezels. En het binnenkrijgen van meer vezels is eigenlijk altijd goed meegenomen.

Indonesische spitskoolschotel

Cathy
Zachte en zoete spitskool in een kruidige saus met kokosmelk; gezond en super lekker.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch, Nederlands
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 150 – 170 gram zilvervliesrijst
  • 250 gram gekruid rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 spitskool ongeveer 500 gr
  • 1 teen knoflook
  • 200 ml kokosmelk
  • theelepel gemalen komijnpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneelpoeder
  • ½ theelepel gemalen gemberpoeder

Instructies
 

  • Bereid de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak het gehakt in een koekenpan, op halfhoog vuur, bruin.
  • Snipper de ui en voeg deze toe aan het gebakken gehakt.
  • Snijd de paprika en spitskool in dunne repen of blokjes.
  • Voeg de gesneden groenten toe aan de pan met gehakt en ui.
    Als het niet in een keer in de pan past, bak dan de spitskool totdat deze slinkt en de rest in de pan erbij past.
  • Pers de teen knoflook uit boven de pan en laat een minuut meebakken.
  • Voeg de kokosmelk en de kruiden toen, roer door, zet de warmtebron lager en laat rustig doorpruttelen totdat de spitskool helemaal zacht is.
  • Voeg de rijst toe aan het gehakt en spitskoolmengsel of serveer apart.
Trefwoord Gehakt, Gember, Kaneel, Knoflook, Kokosmelk, Komijn, Lactosevrij, Paprika, Plantaardige zuivel, Rijst, Spitskool, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...