Recepten

Jackfruit rendang

Ik ben sinds dit jaar veel meer aan het experimenteren met vleesvervangers en vegetarische/vegan recepten. Toen de jackfruit onlangs in de bonus was wist ik dan ook dat ik hier iets mee ging maken. Het stond al langer op mijn lijstje om uit te proberen, maar op de een of andere manier kwam het er niet van.

Ik hoorde (en las) goede dingen over jackfruit rendang, dus dat leek me een goed beginpunt om kennis te maken met deze fruitsoort als vleesvervanger.

Waarom jackfruit?

Jackfruit wordt veel gebruikt in vega(n) recepten, omdat het een vleesachtige structuur zou hebben. Nu vond ik jackfruit niet heel erg lijken op vlees, maar de structuur is wel zacht en draderig. En dat komt in ieder geval dichterbij bijvoorbeeld stoofvlees dan een stuk soja of tempeh.

Een andere reden om voor deze vrucht te kiezen is omdat jackfruit heel makkelijk andere smaken opneemt en zelf geen uitgesproken smaak heeft. Dit maakt deze vleesvervanger ontzettend geschikt om in verschillende gerechten te gebruiken, want je hoeft geen rekening met de eigen smaak van de jackfruit te houden in een gerecht. Je voegt gewoon kruiden toe en de jackfruit zal dan naar deze kruiden smaken.

Wat vond ik ervan?

Ik was aan de ene kant positief verrast, maar aan de andere kant had ik er ook iets meer van verwacht. Het klopt helemaal dat de jackfruit in deze rendang de smaak helemaal opneemt en dat maakt het echt lekker. Maar de vlezige structuur vond ik toch wel wat tegenvallen. Het is wel zacht en smelt ook wel in je mond, zoals echte rendang dat doet, maar het is net iets zachter dan de vleesvariant.

Toch denk ik dat ik deze jackfruit vaker zal maken en dat ik er ook vaker mee ga experimenteren.

Jackfruit rendang

Cathy
Rendang, maar dan sneller en vegetarisch!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ gele ui of 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • ½ – 1 rode peper
  • 1 cm verse gember
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderpoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ theelepel sriracha
  • 400 gr jonge jackfruit uit blik
  • 200 ml kokosmelk
  • 50-100 ml water
  • ½ stengel citroengras

Instructies
 

  • Snijd of hak de ui, knoflook, rode peper en gember heel fijn met een mes of een foodprocessor.
  • Voeg de komijn, koriander, ketjap en sriracha of sambal toe aan de fijngehakte smaakmakers. Roer door elkaar, zodat een mooie boemboe ontstaat.
  • Verhit in een koekenpan of hapjespan (op halfhoge warmtestand) een eetlepel zonnebloemolie en bak hierin de boemboe voor 3 minuten.
  • Spoel de jackfruit af in een vergiet onder de kraan. Laat even uitlekken.
  • Doe de jackfruit in de pan bij de boemboe en bak de jackfruit 2-3 minuten mee.
  • Voeg de kokosmelk en het water toe aan de pan en roer even door.
  • Kneus de stengel citroengras en doe deze bij de rendang erbij.
  • Doe de deksel op de pan en laat de rendang op deze manier 20 minuten op lage temperatuur door pruttelen.
  • Voeg eventueel wat water of kokosmelk toe als er te veel water is verdampt en de rendang te dik wordt.
  • Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe.
  • Lekker met rijst en sperziebonen.
Trefwoord Jackfruit, Kokosrijst, Lactosevrij, Melkvrij, Rendang, Vega, Vegan, Vegetarisch

Dit vind je misschien ook leuk...