Recepten

Kerriesaus

Ik eet niet vaak Hollandse pot, deels omdat Tom niet van aardappels houdt en deels ook omdat ik er niet zo goed in ben. Of nou, niet zo goed… het eten van mijn moeder zal altijd lekkerder zijn en dus staat een typisch AVG’tje (aardappels, vlees en groenten) hier niet vaak op tafel.

Maar soms, vooral als de temperatuur opeens een duik neemt en het herfstachtige weer de kop opsteekt, heb ik toch weer zin in een bordje met aardappels, groenten en vlees. Een sausje erbij vind ik dan altijd wel een goed idee; zoals een jus of een champignonroomsaus, pepersaus of stroganoffsaus. Óf zoals deze kerriesaus. Natuurlijk zonder pakje en daardoor ook zonder lactose.

In september is de bloemkool in het seizoen en dat is goed nieuws, want deze kerriesaus is heerlijk over gestoomde of gekookte bloemkool.

Kerriesaus

Cathy
Deze kruidige kerriesaus is perfect bij gekookte of gestoomde bloemkool.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min
Gang Bijgerecht, Saus
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 20 gram boter + extra om het uitje in te bakken
  • 20 gram bloem
  • 200 ml melkvervanger
  • peper en zout
  • nootmuskaat optioneel
  • citroensap optioneel

Instructies
 

  • Snipper het uitje heel fijn en fruit deze in wat boter in een pannetje.
  • Doe de kerriepoeder erbij en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de boter toe aan het pannetje met ui en kerrie en laat rustig smelten.
    Voeg dan de bloem toe en roer met een garde door zodat de bloem alle boter opneemt. Laat 2 minuten bakken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
  • Schenk 50 ml van de melkvervanger in de pan en roer goed door met de garde, zodat er geen klontjes ontstaan.
  • De saus is nu vrij dik. Voeg nog eens 100 ml melkvervanger toe en roer weer goed door.
  • Laat de saus indikken en voeg dan de laatste 50 ml zuivelvervanger toe.
  • Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat nootmuskaat en citroensap toe.
Trefwoord Bloemkool, Kerriesaus

Dit vind je misschien ook leuk...