Recepten

Kersen yoghurtbavarois

Ik eet nooit een nagerecht als ik zelf kook. In een restaurant neem ik soms wel een dessert, maar dat hangt dan volledig af van wat er op de kaart staat. Als er een lactosevrije optie is kies ik daarvoor, tenzij het fruit en sorbetijs is, want dat vind ik niet spannend. Die verantwoorde keuze gaat overigens niet door als ik bijvoorbeeld cheesecake, brownie of sticky toffee pudding zie staan. Dan kies ik dat en neem ik gewoon een lactasetablet in.

Als ik denk aan mijn favoriete nagerechten die ik nooit tegenkom in een restaurant dan denk ik al gauw aan simpele klassiekers zoals vanillepudding, chocolademousse of bavarois. Van die dingen die zelfgemaakt echt absurd lekker zijn, maar in de supermarkt een beetje tegenvallen.

De bavarois is echt een kerstklassieker bij mijn schoonfamilie. Jammer genoeg mét lactose, maar ik mag altijd wat mee naar huis nemen om het daar met een lactasetablet te proeven. Ik heb al verschillende soorten bavarois langs zien komen; aardbei, vingerkoekjes, chocolade, mokka/koffie en ongetwijfeld nog meer smaken die ik nu even niet meer weet. De grootste verrassing voor mij was advocaatbavarois. Ik lust geen advocaat, maar die advocaatbavarois was zo lekker dat ik de hele bak op wilde eten.

Ik besloot dit jaar dus maar eens aan de slag te gaan met het zelf maken van bavarois. Als ik het zelf maak kan ik namelijk ook zelf beslissen wat ik er in doe. Natuurlijk heb ik ervoor gekozen om een lactosevrije bavarois te maken, zodat ik een toetje kon eten zonder buikpijn te krijgen.

Ik heb eerder al de mango yoghurtbavarois gedeeld en deze kersen yoghurtbavarois heeft dezelfde basis. Lactosevrije of plantaardige yoghurt, lactosevrije slagroom (van Minus L), gelatine, suiker en smaakmakers.

Voor deze kersenbavarois koos ik voor amarena kersen. Deze kersen zijn heel donker van kleur, een beetje zuur van smaak en hebben een vrij stevige bite. Dit in tegenstelling tot de reguliere kersen op siroop die minder bite hebben en ook wat minder smaak hebben. Ik vind de smaak van amarena kers altijd wat op bitterkoekjes lijken.

De siroop van de amarena kersen gebruikte ik om de bavarois mee op smaak te brengen en de kersen zelf legde ik er als decoratie bovenop. Als je wilt kun je de kersen ook fijnhakken en door de bavarois mengen voor een intensere kersensmaak.

Ik koos er ook voor om wat pure chocoladedruppels bovenop te strooien. Op die manier lijkt het toetje een beetje op Schwarzwalder Kirsch. Chocolade en kers smaken heerlijk samen. De chocolade zou je net zoals de kersen ook fijn kunnen snijden en door de bavarois kunnen mengen, zodat je bij elke hap kers én chocolade proeft.

Deze kersen yoghurtbavarois is een klassiek nagerecht in een jasje van een klassiek gebak. Perfect als nagerecht bij het kerstdiner, maar eigenlijk zo lekker en simpel om te maken dat het ook best vaker op tafel mag komen.

Kersenbavarois

Cathy
Heerlijk lactosevrij dessert. Serveer het in een luxe glas of mooi kommetje bij het kerstdiner.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 5 min
Opstijven 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 min
Gang Nagerecht
Keuken Duits, Nederlands
Porties 2 personen

Equipment

  • mengkom
  • mixer
  • 2x kom
  • kleine kookpan of steelpan
  • spatel

Ingrediënten
  

  • 100 ml lactosevrije verse slagroom om op te kloppen
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 1 blad gelatine
  • 2 eetlepels siroop van de amarenakersen
  • 2 eetlepels water
  • 100 ml lactosevrije yoghurt of plantaardige yoghurt

Decoratie

  • 4-6 amarenakersen
  • pure chocolade blokjes, chips, druppels of schaafsel

Instructies
 

  • Doe de lactosevrije slagroom in een mengkom, voeg de suiker toe en klop stijf.
  • Doe het blaadje gelatine in een kom met water en laat 5 minuten weken.
  • Schenk de kersensiroop (van de amarenakersen) in een kleine kookpan of steelpan. Voeg het water toe en verwarm op een lage temperatuur totdat de vloeistof iets warmer dan lichaamstemperatuur is.
  • Knijp het gelatineblad uit als de 5 minuten weken voorbij zijn en voeg het blad toe aan de warme vloeistof in de pan. Roer door totdat de gelatine is opgelost.
  • Voeg de yoghurt toe aan het siroop-gelatine mengsel en roer goed door.
  • Lepel het yoghurtmengsel vervolgens bij de opgeklopte slagroom en spatel het geheel voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de bavarois over twee mooie glazen en laat in de koelkast ongeveer 3 uur opstijven.
  • Serveer met extra amarenakersen en stukjes pure chocolade bovenop de bavarois.

Notities

Als je dit recept verdubbelt, dan is het niet altijd nodig om het water te verdubbelen. Zorg gewoon dat er genoeg vloeistof in het pannetje zit om de gelatine in op te lossen.
Trefwoord Amarena, Amarenakersen, Bavarois, Chocolade, dessert, Kersen, Lactosevrij, Toetje, Toetjes

Dit vind je misschien ook leuk...