Recepten

Kip met champignonroomsaus

In de herfst eet ik meer comfortfood. Het vroeg donker worden, de regenbuien en de dalende temperaturen zorgen ervoor dat ik vaker zin heb in gerechten met een saus of met aardappel. Gelukkig sla ik met dit recept twee vliegen in een klap, want deze kip met champignonroomsaus is echt heerlijk bij aardappelpuree.

Kip in champignonroomsaus is iets dat ik al van jongs af aan voorgeschoteld krijg, en met plezier opeet natuurlijk, maar niet meer sinds ik lactosevrij ben gaan eten.

Ik heb een aantal pogingen gedaan om een lekkere champignonroomsaus te maken, maar ik vond bij elke poging dat er iets ontbrak. Ik bakte bijvoorbeeld de champignons en de kipfilet apart, of samen, ik voegde ui toe of liet het weer weg, ik bakte de champignons extra bruin, ik voegde meer kipkruiden aan de kip toe of voegde alleen peper en zout toe, ik probeerde bieslook of andere specerijen, maar het resultaat was steeds hetzelfde; prima, maar niet heerlijk.

Ik had deze saus daarom een beetje opgegeven. Ik weet dan ook niet precies waar of hoe, maar ik kwam een recept tegen waarin iemand runderbouillon toevoegde aan de saus. Ik dacht eerst ‘wat vreemd om runderbouillon toe te voegen aan een saus voor kip’. En dus heb ik dat recept verder niet opgeslagen. Maar na een paar dagen moest ik er weer aan denken en toen bedacht ik me dat in het recept voor Zweedse gehaktballetjes van IKEA óók runderbouillon gebruikt wordt.

Je raadt het al… ik kon mijn nieuwsgierigheid niet echt bedwingen en ik maakte mijn kip en champignons zoals ik dat tot dan toe het lekkerste vond. Maar bij het maken van de saus deed ik iets anders; ik voegde runderbouillon toe en hield het voor de rest lekker simpel.

Het resultaat? Ik denk dat mijn zoektocht voorbij is. Dit is echt de lekkerste champignonroomsaus die ik zelf heb gemaakt én zelfs de lekkerste champignonroomsaus die ik tot nu toe heb gehad.

Ik denk dat je wel kunt raden dat deze saus ook lekker is met andere soorten vlees, zoals biefstuk, beenham, fricandeau, schnitzel of varkenshaas.

Kip in champignonroomsaus

Cathy
Dit recept is een échte klassieker en niet zonder reden. Ook dit recept is lactosevrij.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 22 min
Totale tijd 37 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits, Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 200 gram kipfilet
 • kipkruiden naar smaak
 • 200 – 250 gram champignons
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 200-250 ml lactosevrije kookroom of haverroom
 • 200 ml runderbouillon
 • 2 eetlepels platte peterselie
 • peper en zout naar smaak

Instructies
 

 • Snijd de kipfilet in kleine stukken. Bestrooi, naar smaak, met kipkruiden en laat even intrekken.
 • Verhit in een pan wat olie of boter. Bak de kipfiletstukken bruin en gaar.
 • Schep de gegaarde kip uit de pan en op een bord.
 • Snijd de champignons door de helft en vervolgens in schijfjes.
 • Voeg wat extra olie of boter toe aan de pan en bak nu de champignons in de pan aan.
 • Snipper een ui en voeg deze toe aan de champignons in de pan. Fruit mee.
 • Pers de knoflook uit boven de pan als de champignons gaar zijn en het uitje is aangefruit.
  Bak een minuut of twee mee.
 • Doe de gebakken kipfilet terug in de pan bij de gebakken champignons.
  Voeg de runderbouillon en de kookroom toe en laat een minuut of 5 doorkoken, zodat de saus kan indikken.
 • Snijd de peterselie fijn en voeg vlak voor serveren toe.
  Breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
 • Lekker met aardappelpuree en sperzieboontjes.
Trefwoord Champignons, Haverroom, Kip, Kipfilet, Kookroom, Lactosevrij, Peterselie, Room, Roomsaus, Zuivel vervangen

Dit vind je misschien ook leuk...