Recepten

Kokosrijst met runderreepjes

Ben je klaar voor de lekkerste rijst die je tot nu toe zelf hebt gemaakt? De kokosrijst die ik maakte is echt ontzettend simpel, maar vreselijk lekker. Voor deze fluffy en smaakvolle rijst zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het spoelen van de rijst in een zeef, de juiste verhouding tussen vocht en rijst (1 kopje rijst = 1,5 kopje vocht) en het zacht laten koken van de rijst. Als je die drie dingen doet krijg je altijd lekkere basmatirijst.

Het recept voor kokosrijst en runderreepjes vond ik ook in het Boodschappen magazine, maar zoals altijd heb ik dit aangepast aan mijn smaak, aan wat ik in mijn voorraadkast/kruidenrek heb staan en aan mijn stijl van koken.

In het verleden mislukte regelmatig rijstrecepten bij mij. Maar sinds ik rijst kook volgens de drie principes die ik hierboven heb beschreven lukt het àltijd. Het rijstrecept van de Boodschappen heb ik dan ook daaraan aangepast en dat werkte heel goed.

Doordat de rijst al smaakvol is heeft dit recept wat minder saus dan je van mij gewend bent, maar als je toch meer saus wilt kun je de suiker, sojasaus en vissaus verdubbelen. Proef of er dan ook meer knoflook, gember of basilicum bij moet of dat je tevreden bent over de smaak. Ik vind gember namelijk snel overheersend en proef altijd eerst en beslis daarna pas of er meer gember bij moet.

Kokosrijst met runderreepjes

Cathy
Fluffy rijst en vingerlikkend lekkere runderreepjes.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Kokosrijst

  • 150 ml kokosmelk uit blik
  • 150 ml kippenbouillon
  • 150 gram basmatirijst

Runderreepjes

  • 1 cm gember geraspt
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 325 gram runderreepjes of biefreepjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel vissaus
  • theelepel verse basilicum gesneden

Instructies
 

Kokosrijst

  • Spoel de basmatirijst in een zeef totdat het water dat er vanaf komt helder is. Laat uitlekken.
  • Doe de kokosmelk en de kippenbouillon in een pannetje en breng aan de kook.
  • Voeg de rijst toe, roer even door en doe de deksel op de pan.
    Zet de warmtebron vervolgens op een zo laag mogelijke stand, maar zorg er wel voor dat de rijst blijft pruttelen.
    Kook de rijst op deze manier 10 minuten.
  • Haal de rijst na die 10 minuten van de warmtebron en laat 10 minuten met de deksel erop staan om te stomen.

Runderreepjes

  • Snipper een uitje fijn en rasp de gember.
  • Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui en de gember totdat de ui glazig is.
  • Snijd de biefstuk in reepjes of gebruik voorgesneden runderreepjes. Bak aan in de pan.
  • Pers de teentjes knoflook uit boven de pan en roer door.
    Voeg de basterdsuiker, sojasaus, vissaus en basilicum toe en roer door.
    Voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.
  • Serveer de biefreepjes met de kokosrijst.
    Lekker met broccoli.
Trefwoord Basilicum, Biefreepjes, Gember, Knoflooksaus, Kokosrijst, Rijst, Runderreepjes, Sojasaus, Vissaus

Dit vind je misschien ook leuk...