Recepten

Lactosevrije aardbeien kwarktaart

Oké, als het zonnige weer niet naar ons toe komt, maken we het thuis gewoon lekker zonnig met een aardbeien kwarktaart!

Deze kwarktaart moet ongeveer 3 uur in de koelkast opstijven, dus houd daar rekening mee in jouw planning. Op die manier ga je hopelijk niet ongeduldig naar de taart staren of om het kwartier de taart te checken of deze al genoeg opgesteven is. (Dit is totaaaal niet uit ervaring).

Ik gebruik voor de kwarktaartvulling lactosevrije slagroom en lactosevrije kwark. Deze zijn bij de meeste grotere winkels zoals Albert Heijn en Jumbo te krijgen. Let wel op dat ik hier met lactosevrije slagroom de ongeslagen slagroom van bijvoorbeeld Minus L bedoel; dit is slagroom gemaakt van zuivel, waar de lactose uitgefilterd is en waar lactase aan toegevoegd is. Deze laat zich goed opstijven. De pakjes Minus L slagroom staan bij de ‘reguliere’ houdbare pakjes slagroom.

Je kunt de lactosevrije kwark vervangen door sojakwark, maar dan zou ik wat citroensap toevoegen, zodat het wat frisser wordt. Proef in ieder geval goed aan het aardbeien-kwarkmengsel of je het lekker vind of dat er wat extra suiker en/of citroensap bij moet. Vervang de kwark in ieder geval niet door yoghurt, hoewel dat natuurlijk ook een ontzettend lekkere taartvulling is, is yoghurt te dun om in dit recept te gebruiken.

Update – mei 2021

Het recept voor deze kwarktaart is inmiddels aangepast. Ik heb de kwarktaart namelijk in de tussentijd een aantal keren gemaakt en door omstandigheden soms net iets anders moeten maken (de boter was bijvoorbeeld bijna op of ik had niet genoeg gelatineblaadjes meer in huis). Hierdoor heb ik het recept nòg meer kunnen aanpassen naar mijn eigen smaak of naar wat handig is.

Wat is er veranderd? Ik gebruik nu meer Bastognekoeken, minder boter, meer aardbeien, meer kwark en een theelepel extra suiker in de slagroom om de slagroom steviger te kunnen kloppen.

Ik heb ook gemerkt dat door in plaats van 10 gelatineblaadjes er maar 9 te gebruiken (in combinatie met meer kwark en meer aardbeien) de kwarktaart iets luchtiger en mouse-achtiger wordt. Persoonlijk vind ik dat erg lekker. Geef je de voorkeur aan een stevigere kwarktaart? Dan kun je gewoon 10 gelatineblaadjes gebruiken.

Aardbeien kwarktaart

Cathy
Heerlijk frisse en lactosevrije kwarktaart
Bereidingstijd 55 min
Opstijftijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 55 min
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Bodem

  • 230 gram Bastognekoeken
  • 80 gram boter

Vulling

  • 400 gram aardbeien
  • 500 gram lactosevrije kwark
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 200 ml lactosevrije slagroom (ongeslagen) Minus L
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 9 blaadjes gelatine 10 blaadjes voor stevigere taart

Instructies
 

  • Neem een springvorm van 24-26 cm doorsnee en leg een vel bakpapier over de bodem van de vorm. Vet de zijkanten in.
  • Verkruimel de bastognekoekjes en smelt in de tussentijd de boter in een pannetje of in de magnetron. Roer de koekkruimels door de gesmolten boter, totdat alle boter is opgenomen.
  • Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
  • Neem een bak met water en leg daar een voor een de gelatineblaadjes in. Laat de gelatineblaadjes 5 minuten staan.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer de aardbeien in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
  • Voeg in een kom de kwark samen met de suiker en de aardbeienpuree. Roer totdat de suiker is opgelost.
  • Neem een pannetje en zet deze op laag vuur. Voeg 5 eetlepels water toe en laat even opwarmen, maar niet koken! Knijp een voor een de gelatineblaadjes uit, voeg toe aan het warme water in het pannetje en roer totdat het blaadje is opgelost. Herhaal dit voor de andere blaadjes.
    Laat kort afkoelen totdat het niet warmer is dan lichaamstemperatuur en roer dan de opgeloste gelatine door het kwarkmengsel.
    Let op: laat het gelatinemengsel niet te lang afkoelen, want dan gaat het stollen en krijg je klonten gelatine.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Voeg de geklopte slagroom bij het kwarkmengsel. Spatel voorzichtig door, zodat het kwarkmengsel luchtig blijft.
  • Verdeel het kwarktaartmengsel over de koekjesbodem in de springvorm.
    Laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Trefwoord Aardbeien, Cheesecake, Kwarktaart, Lactosevrij

Wist je al dat Bastognekoeken lactosevrij zijn?

Dit vind je misschien ook leuk...