Recepten

Lemon pudding cake

Ik heb het al eerder gezegd, maar ik houd ontzettend van zure smaken, zoals citroen. Ik vind de frisse smaak ontzettend lekker en hoewel citroentoetjes vaak ook flink zoet zijn om het zure een beetje te camoufleren, vind ik het juist lekker als het niet té zoet is en je het zure goed kunt proeven. Op die manier blijft het ook een frisse smaak en wordt het niet te zwaar.

De manier waarop deze pudding cake gemaakt wordt, met het kloppen van eiwitten en het bakken in een bak met water, zorgt ervoor dat dit ook een toetje is dat niet te zwaar is. Er ontstaan namelijk als het ware twee lagen; een ontzettend luchtige cake-achtige laag en een laagje met een soort citroensaus. Luchtig, fris, zoet en zuur dus!

De lemon pudding cake is heerlijk om direct te eten als het uit de oven komt (wel goed blazen dan!), maar is ook lekker uit de koelkast. Ik had wel het idee dat de citroensmaak iets sterker is als de lemon pudding cake uit de koelkast komt. Vind je het te zuur? Voeg dan wat poedersuiker toe.

Lemon pudding cake

Cathy
Een luchtige citroencake met een laagje citroen 'saus'; lekkernij voor echte liefhebbers van citroen.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 6 personen

Equipment

  • twee bakvormen
  • twee mengkommen
  • twee kommetjes
  • mixer
  • lepel
  • spatel

Ingrediënten
  

  • 15 gram zachte boter
  • 130 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 30 gram bloem
  • 245 ml lactosevrije melk of melkvervanger
  • 60 ml citroensap
  • warm water

Instructies
 

  • Leg de boter ruim van tevoren buiten de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur is.
    Verwarm de oven voor op 180° C en vet een vierkante of ronde bakvorm in.
  • Mix de boter en de helft van de suiker romig. Dit kost wat tijd, dus geef het niet te snel op. Het botermengsel is goed als het romig, een beetje luchtig en bleek uitziet.
  • Scheid de eieren en voeg de eidooiers bij de luchtige boter.
  • Voeg om en om een klein beetje bloem of melk toe aan het boter en eimengsel. Roer door na elke toevoeging. Herhaal dit totdat alle bloem en melk zijn toegevoegd.
  • Voeg het citroensap toe en roer ook dit even door.
  • Neem een aparte kom, eentje die helemaal schoon en niet vet is. Klop hierin de eiwitten met de andere helft van de suiker totdat de eiwitten stijve pieken vormen.
  • Voeg voorzichtig twee lepels van de geklopte eiwitten bij het beslag en roer dit voorzichtig door. Lepel het beslag dan voorzichtig bij de eiwitten en vouw het geheel om, zodat het geheel luchtig blijft.
  • Giet het beslag in de ingevette bakvorm.
    Zet deze bakvorm in een grotere vorm en voeg daar warm water bij, zodat de bakvorm met de citroen puddingcake in ongeveer 4 cm warm water komt te staan.
    Plaats dit in de oven en bak 25-30 minuten tot de puddingcake goudbruin is.
  • De lemon pudding cake is heerlijk om direct uit de oven op te eten, maar is ook koud lekker.
Trefwoord Citroen, Lactosevrij, Lemon, Lemon pudding cake, Toetje

Dit vind je misschien ook leuk...