Recepten

Linzensoep

De laatste zomerse dagen zijn weer voorbij en de herfst begint zijn intrede te doen. Tijd dus om een soeprecept te delen, want van soep warm je lekker op. Of je nu natgeregend bent op de fiets, half weggeblazen bent tijdens een wandelingetje of als je gewoon behoefte hebt aan een verwarmende maaltijd omdat het steeds vroeger donker wordt; soep is de oplossing.

Deze blog bevat inmiddels een aantal soeprecepten (en ik heb er nog meer gemaakt, die nog niet op de blog staan), zoals champignonsoep, courgettesoep, noedelsoep, tomaten courgettesoep en geroosterde zoete aardappel en paprikasoep. Daar komt nu deze linzensoep gemaakt van rode linzen bij.

Het recept voor deze linzensoep is vrij eenvoudig; rode linzen, ui, tomatenpuree, kippenbouillon en eventueel wat cayennepeper voor wat extra pit. Zoals veel van mijn soepen wordt ook deze soep gepureerd. Dat zorgt ervoor dat de textuur van de soep net wat lekkerder wordt; van korrelig naar glad. Daarnaast vind ik het ook altijd fijn dat een gepureerde soep romig smaakt, waardoor ik nooit de behoefte heb om room toe te voegen aan de soep. Scheelt weer in lactose!

Voor dit recept gebruik ik een halve ui. De andere helft van de ui doe ik meestal in de vriezer voor de volgende keer als ik een halve ui nodig heb. Vries jij ui niet graag in; voeg dan gewoon de hele ui toe. Qua smaak maakt het geen groot verschil, maar het zou wel zonde zijn als je anders de andere helft weg zou gooien.

De overgebleven tomatenpuree kun je ook heel goed invriezen. Zelf gebruik ik daar diepvrieszakjes of een ijsklontjesvorm voor. Ik verdeel de tomatenpuree dan in porties van 1 eetlepel. Voeg de bevroren tomatenpuree toe als je die nodig hebt, bak deze even aan en je proeft geen verschil.

Linzensoep

Cathy
Perfect voor een dag met herfstweer, want deze soep is heerlijk verwarmend en vullend.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken Nederlands, Turks
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 125 gram gedroogde rode linzen
  • ½ ui rood of geel
  • ¾ theelepel tomatenpuree
  • 750 ml water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • peper, zout en cayennepeper naar smaak

Instructies
 

  • Was de rode linzen onder stromend water totdat het water helder is. Laat uitlekken.
  • Snipper een halve rode of gele ui en fruit deze in wat olie aan in de soeppan.
  • Doe de tomatenpuree in de soeppan erbij en bak even mee, zodat de tomatenpuree ontzuurt.
  • Voeg de rode linzen toe, roer even door en doe het water en bouillonblokje erbij.
  • Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken, totdat de linzen helemaal zacht zijn geworden.
  • Doe de soep in een blender, of gebruik een staafmixer, en pureer de soep. Op deze manier krijg je een gladde en ontzettend romige soep.
  • Voeg wat peper en cayennepeper naar smaak toe.
Trefwoord Lactosevrij, Linzen, Linzensoep, Rode linzen, Soep

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *