Recepten

Mango yogurtbavarois

Tijdens Kerstmis bij de familie van mijn vriend wordt er uitgepakt met toetjes. En dat vind ik ontzettend leuk, want voordat ik Kerstmis bij hen vierde wist ik eigenlijk niet dat er zo veel verschillende soorten bavarois bestonden. Ik baal elke Kerst een beetje dat ik deze heerlijke traktaties niet kan eten, want zoals de meesten van jullie zullen weten is lactoseintolerantie en een lange treinreis terug naar huis geen goede combinatie. Om tóch te kunnen proeven neem ik meestal een klein bakje met toetjes mee naar huis om ze daar (met lactosepillen) op te eten.

De afgelopen twee jaar nemen ik en mijn vriend een lactosevrij toetje mee voor iedereen, zodat ik gezellig samen met de rest een nagerecht kan eten. Volgens mij bevalt dat goed, want wij maken tot nu toe elk jaar iets anders en zorgen elk jaar dus weer voor een verrassing. Zo hebben we bijvoorbeeld de eerste keer een lactosevrije kwarktaart met bosvruchten coulis gemaakt en maakten we vorig jaar een chocolade tulband met kokos panna cotta en bosvruchtensaus.

Dit jaar wilde ik mij eens wagen aan een lactosevrije versie van een bavarois. Dat klinkt vrij dramatisch, maar ik was ook oprecht een beetje geïntimideerd. Ik maak namelijk meestal toetjes en desserts die de oven in moeten en koude toetjes maak ik niet veel.

En na deze yoghurtbavarois gemaakt te hebben weet ik eigenlijk helemaal niet waarom ik mij zo geïntimideerd voelde. Ik vond het helemaal niet ingewikkeld. Je moet alleen de stappen even in de juiste volgorde doen en het mengsel waar je de gelatine in oplost niet te warm laten worden, maar verder is het ontzettend simpel.

Voor de lactosevrije slagroom gebruik ik de slagroom van Minus L, want die kun je heel luchtig opkloppen. Slagroom die je maakt van kokosroom blijft veel zwaarder en is in mijn ogen minder geschikt. Je zou ook de opklopbare slagroom van Alpro kunnen proberen, die gemaakt wordt van soja, maar die heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

Ik maak gebruik van lactosevrije koeienyoghurt, vanwege de zure smaak. Maar je zou de yoghurt door alle soorten plantaardige of lactosevrije yoghurtvarianten kunnen vervangen. Proef dan wel, voor je het toetje in de koelkast zet, of het zoet genoeg smaakt.

Mango yoghurtbavarois

Cathy
Heerlijk fris en luchtig toetje.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
In de koelkast opstijven 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 min
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Equipment

  • blender of staafmixer
  • kom
  • mengkom
  • mixer
  • kleine kookpan

Ingrediënten
  

  • 300 gram blokjes mango vers of diepvries
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 gram suiker
  • 150 ml lactosevrije slagroom (Minus L)
  • 150 ml lactosevrije yoghurt of plantaardige yoghurt

Instructies
 

  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukken. Pureer deze stukken vervolgens met een staafmixer of blender tot een gladde mango puree.
  • Week 2 blaadjes gelatine in een kom met water gedurende 5 minuten.
  • Klop de slagroom met de helft van de suiker stijf.
  • Verhit in het pannetje de mangopuree met de rest van de suiker op een lage warmtestand. Verwarm totdat de suiker is opgelost, maar zorg ervoor dat de puree niet veel warmer dan lichaamstemperatuur wordt.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit, als deze 5 minuten hebben geweekt, en voeg een voor een toe aan de warme mangopuree. Roer door totdat de blaadjes zijn opgelost.
  • Voeg de mangopuree met gelatine toe aan de yoghurt en roer goed door. Voeg vervolgens het yoghurtmengsel toe aan de opgeklopte slagroom en spatel voorzichtig door, zodat de bavarois luchtig blijft.
  • Schenk de bavarois in sierlijke glazen en laat minstens 3 uur in de koelkast opstijven. Serveer met stukjes mango.
Trefwoord Bavarois, dessert, Lactosevrij, Mango, Mango bavarois, Nagerecht, Toetje, Yoghurt bavarois, Yoghurtbavarois

Dit vind je misschien ook leuk...