Recepten

Mini tarte tatin

Een ander leuk idee voor Pasen vind ik een high tea; allemaal kleine hapjes en gebakjes met een lekkere kop thee. Nu je nog steeds slechts 1 persoon op bezoek mag hebben per dag is het sowieso handiger om geen grote taarten te maken, maar individuele taarten of gebakjes. Deze tarte tatins zijn in ieder geval mooi genoeg om op zo’n fancy etagère te plaatsen.

Makkelijk

Ik wilde al een tijd deze tarte tatins maken, maar op de een of andere manier dacht ik dat het vrij moeilijk zou zijn. Ik had namelijk nog nooit karamel gemaakt en ging er vanuit, dankzij verhalen van familie en op tv, dat karamel moeilijk is, dat het plakt, dat je je heel erg aan karamel kunt verbranden en dat je je pan niet goed meer schoon krijgt.

Nou, daar blijkt dus niets van waar te zijn. Alleen het verhaal dat je je flink kunt verbranden aan karamel klopt wel, maar als je niet te wild roert denk ik niet dat je het risico op verbranden loopt bij dit recept.

Karamel

De karamel maak je door de suiker en het water aan de kook te brengen. Op het moment dat het kookt stop je met roeren en wacht je gewoon totdat het mooi goudbruin wordt. Natuurlijk moet je de warmte niet te hoog zetten. Ik zette mijn kookplaat op stand 5-6 van de 12. Doe het liever wat langzamer en voorzichtiger dan te snel.

Boter

Als de karamel mooi goudbruin is voeg je een klontje boter toe. Dit moet vaste boter zijn, zoals lactosevrije margarine of roomboter. Aangezien je voor dit recept maar 10 gram boter nodig hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om roomboter te gebruiken. In alle taartjes samen zit dan 0,1 gram lactose (als je tenminste bladerdeeg zonder roomboter gebruikt). En dat is een hoeveelheid die de meeste van ons wel kunnen verteren. Maar om voor die kleine hoeveelheid een pakje roomboter te kopen is natuurlijk ook onzin.

Je kunt dus ook gewoon margarine gebruiken. De smaak van de karamel is dan iets anders, maar net zo lekker. Geloof me, want ik heb de karamel met margarine gemaakt.

Rondjes

Het meest ingewikkelde aan dit recept vond ik het uitsnijden van de rondjes bladerdeeg. Dit bladerdeeg vormt uiteindelijk de onderkant van de tarte tatin en moet dus niet te groot en niet te klein zijn.

De muffinvorm die ik gebruikte is best groot, dus had ik 3 plakken bladerdeeg nodig om 6 rondjes te maken. Ik drukte de onderkant van een mok op het ontdooide bladerdeeg om zo de grootte en de vorm van de rondjes te maken, waarna ik de rondjes met behulp van een mesje uitsneed.

Houd er rekening mee dat de rondjes bladerdeeg wat krimpen in de oven. Je kunt er dus beter voor kiezen om de rondjes net iets groter te maken dan te klein. Maar zelfs als de rondjes aan de kleine kant zijn wordt het resultaat mooi. De karamel appel blijft namelijk aan elkaar plakken, waardoor dat in ieder geval een geheel blijft (zelfs als de bodem iets te krap is). Al met al dus makkelijker dan ik had gedacht!

Mini tarte tatin

Cathy
Mooie kleine appelgebakjes, met zelfgemaakte karamel.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min
Gang Gebak
Keuken Frans
Porties 6 taartjes

Ingrediënten
  

 • 2-3 plakken bladerdeeg
 • appel

Karamel

 • 60 gr suiker
 • 15 ml water
 • 10 gr margarine of roomboter

Instructies
 

 • Ontdooi 2-3 plakjes bladerdeeg op het aanrecht. (Hoeveel plakken jij nodig hebt is afhankelijk van de grootte van jouw muffinvorm).
 • Schil en snijd 1,5 appel in plakken van ongeveer 0.5 cm dik.
 • Pak een kookpan met een dikke bodem. Doe hier de suiker en het water in.
 • Breng dit aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost in het water.
 • Stop met roeren zodra het suikermengsel kookt. Laat het voorzichtig doorkoken totdat het een goudbruine kleur heeft.
 • Voeg dan het klontje boter toe. Pas op het kan spetteren/opschuimen.
 • Voeg, als de boter is gesmolten, de appelschijfjes toe en laat dit zo 10 minuten bakken.
  Roer het regelmatig door, zodat elk appelschijfjes helemaal bedekt wordt met de karamel.
 • Vet de siliconen bakvorm in met een heel klein beetje zonnebloemolie.
 • Verdeel de gekarameliseerde appelschijfjes over de muffinvorm.
 • Snijd rondjes uit het bladerdeeg. Deze rondjes moeten ongeveer zo groot zijn als de rondjes van de muffinvorm.
  Houd er rekening mee dat het bladerdeeg tijdens het bakken gaat krimpen.
 • Leg de bladerdeegrondjes bovenop de gekarameliseerde appelschijfjes.
 • Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Dit zorgt ervoor dat het deeg de vorm meer behoudt.
 • Bak de tarte tatin in een voorverwarmde oven op 200 graden celsius (heteluchtoven) totdat de tarte tatins mooi gudbruin zijn (ongeveer 20 minuten).
 • Als de tarte tatins ongeveer 5 minuten uit de oven zijn kun je ze het beste even voorzichtig aandrukken, zodat ze hun mooie vorm behouden.
 • Laat de tarte tatins afkoelen, want hete karamel op je handen krijgen is geen pretje! Haal ze dan voorzichtig uit de vorm door de siliconen vorm wat in te drukken. Als het goed is zijn de tarte tatins vrij compact, waardoor ze gemakkelijk uit de vorm komen.
  Deze taartjes zijn warm en koud lekker!
Trefwoord Appel, Bladerdeeg, Karamel, Laag in lactose, Lactosevrij, Melkvrij, Tarte tatin, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...