Recepten

Noedelsoep

Soepen zijn ideaal voor elk weertype. Als het, zoals nu warm is, is soep een ideale lichte maaltijd. Als het regenachtig weer is en het is donker en fris, zorgt soep juist voor een oppepper en is het verwarmend.

Ik denk dat ik daarom ook zo van soep houdt; het is eigenlijk altijd wel goed en je kunt er veel mee variëren. Is de soep een voorgerecht? Voeg dan zo weinig mogelijk toe. Is de soep op zichzelf een maaltijd? Voeg dan rijst of noedels toe. Bij een noedelsoep zoals deze kun je dan een zachtgekookt eitje toevoegen. Bij andere soepen kun je gehaktballetjes toevoegen om er een maaltijdsoep van te maken.

Een ding wat een soep voor mij wel écht altijd nodig heeft is een flinke portie groenten. Voor de meeste soepen gebruik ik voorgesneden groentemixen, want dan heb ik precies wat ik nodig heb, zonder dat ik drie dagen lang bijvoorbeeld wortel of paksoy aan het eten ben.

Voor noedelsoep gebruik ik meestal een van de Japanse of Chinese wokgroenten van de supermarkt. Probeer zelf vooral eens welke jij het lekkerst vind! Ik vind de zak met paksoy, shiitake en rode ui heel lekker. Maar ook de Japanse variant met gele wortel, kastanjechampignons, peultjes, paksoi en rode ui of de Chinese met sugarsnaps, taugé, Chinese kool, paksoy en rode ui.

Let er wel op dat de peulen en sugarsnaps in deze mixen vaak nog een draad bevatten. Die draad is taai en kun je het beste voor het koken verwijderen. Dat doe je door met een mesje een klein sneetje aan het uiteinde van de bovenkant (de platte kant) te maken. Dit uiteinde trek je dan richting jou toe, zonder het door te snijden. Op die manier trek je de draden los. Een simpel karweitje, maar je moet het even weten en er handigheid in krijgen. Als deze uitleg niet duidelijk genoeg is, kun je ook op youtube zoeken; daar kun je zien hoe anderen het doen.

Noedelsoep

Cathy
Of het nu heerlijk zonnig is of hard regent, deze noedelsoep is altijd goed.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 25 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gram noedels udon, ramen of woknoedels
  • 400 gram Japanse of Chinese wokgroenten bijvoorbeeld met peultjes, sugar snaps, kastanjechampignons, prei, paksoy, rode ui of gele wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 cm verse gember
  • 1 theelepel vissaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • snufje cayennepeper

Instructies
 

  • Maak de peultjes uit de zak Japanse wokgroenten schoon, als deze nog een draad bevatten.
  • Doe wat olie in een soeppan en pers de teentjes knoflook erin uit. Laat een minuutje op halfhoog vuur bakken.
    Let erop dat de knoflook niet bruin wordt.
  • Voeg dan de wokgroente erbij en bak deze ook ongeveer 2 minuten mee.
  • Schenk dan de kippenbouillon in de soeppan op de groenten en voeg het stuk gember, de vissaus, sojasaus en cayennepeper toe. Doe de deksel op de pan en laat op een halflaag vuur 15 minuten trekken. Haal daarna het stuk gember uit de soep.
  • Bereid de noedels volgens de verpakking en spoel ze na met koud water.
  • Neem een soepkom, doe daar wat noedels in en schep de soep erover heen.
    Ook lekker met een zachtgekookt ei; pel deze, snijd het door de helft en leg in de kom met soep en noedels.
Trefwoord Lactosevrij, Noedelsoep, Noodles, Ramen, Udon

Dit vind je misschien ook leuk...