Ik ben Cathy van Melk Weg in de keuken.

Al zolang ik mij kan herinneren heb ik maag- en darmklachten. Meestal waren de klachten vrij mild en snel weer over. Dit veranderde toen ik een jaar of vijftien was. Mijn klachten hielden maar aan en werden steeds erger en erger. Ik schrapte alle voedingsmiddelen uit mijn dieet waar ik klachten van leek te krijgen, maar het ging nog steeds niet beter. Mijn ouders brachten mij naar de huisarts, waar vooral werd geïmpliceerd dat het tussen mijn oren zat. Nadat het weken later nog steeds niet beter ging, werd ik doorverwezen voor een echo van mijn maag en een test op parasieten. Deze onderzoeken wezen uit dat er niks aan de hand was. De dokter vond dit genoeg onderzoek en stuurde mij naar huis met de diagnose ‘prikkelbare darm’.

Eenmaal thuis heb ik zelf nog naar ‘prikkelbare darm’ onderzoek gedaan, maar werd er helaas niet veel wijzer van. Wel besloot ik om alle voedingsmiddelen te schrappen die mijn last van mijn maag en darmen gaf. De lijst met geschrapt eten werd groter en groter, maar toch kreeg ik nog geen grip op mijn klachten. Ik durfde steeds minder te ondernemen en eten in gezelschap of in een restaurant deed ik niet meer.

Dit heb ik zo’n tien jaar volgehouden

Het keerpunt was toen ik in Nijmegen ging studeren en wonen. Ik was het helemaal zat dat ik mij door mijn darmen zo liet beperken en ik besloot toen naar een nieuwe huisarts te gaan. Deze dokter nam mij wél serieus en liet verschillende onderzoeken uitvoeren. Nadat een aantal tests negatief terugkwamen, en ik besloot om in een gesprek lactose-intolerantie aan te kaarten, zei hij direct dat we die test dan ook gingen doen. En zo geschiedde! Ik ging naar het ziekenhuis voor een waterstof ademtest en bij de eindmeting van de test was al direct duidelijk dat ik lactose-intolerant was.

Ik voelde me opgeblazen door de ademtest, maar zeker ook opgelucht dat ik eindelijk een duidelijke diagnose had.

En toen?

Na de diagnose ben ik naar een diëtist geweest. Jammer genoeg vond ik daar niet de informatie die ik zocht en kreeg ik ook hier weer vooral algemeen advies mee, zoals ‘vermijd zuivel en eet genoeg vezels en fruit’. Mijn zoektocht begon toen écht. Ik ging mij verdiepen in wat lactoseintolerantie inhoudt, welke voedingsmiddelen ik beter niet kan eten en hoe ik ingrediëntenlijsten moest lezen.

Toen de basis er was kreeg ik weer meer vertrouwen in mijn darmen en ging ik weer nieuwe dingen proberen, at ik weer buitenshuis en koos ook eens voor de ‘onveilige’ optie (maar nu mét alle informatie).

Mindset

Om gezond te blijven schrapte ik veel producten uit mijn dieet. Dit hield ik lang vol, maar af en toe had ik zo ontzettend behoefte aan bijvoorbeeld een Bosche bol of een zakje chips dat ik het gewoon at en dan een aantal dagen ziek was. Ik realiseerde me echter vrij snel dat dit ook niet de bedoeling is en ben toen mijn mindset gaan veranderen. In plaats van te denken dat er heel veel producten voor mij ‘verboden’ zijn, ben ik gaan kijken hoe ik ervoor kan zorgen dat ik alles kan eten wat ik wil, maar dan zonder lactose. Chips en koekjes zonder lactose werden getest, recepten voor lactosevrije Bossche bollen passeerden de revue en mijn darmen en ik waren (en zijn nog steeds) blij.

Waarom ben ik Melk Weg in de keuken begonnen?

Nadat ik te horen kreeg dat ik lactose-intolerant was, ben ik zelf veel onderzoek gaan doen en heb ik mij echt verdiept in het onderwerp. Ik merkte echter dat de oplossingen die ik had gevonden lang niet zo makkelijk te vinden waren voor anderen. Ik sprak met een nichtje van mijn vriend die ook lactose-intolerant is en zij bleek het lastig te vinden om te weten wat ze nu wel en niet kon eten. Ze kwam erachter dat ze veel meer kon eten dan ze tot dan toe dacht. In een gesprek van tien minuten leerde zij meer dan dat zij tot dan toe wist. En dat vond ik vervelend. Vervelend voor haar, want met een beetje basiskennis kun je al veel bereiken en kun je je al veel beter voelen.

Ik deelde mijn kennis met meer mensen en merkte dat er veel mensen zijn die tegen dezelfde dingen aanlopen als waar ik in het begin tegenaan liep. Er was nog geen plek waar de informatie is die je nodig hebt om bijvoorbeeld etiketten te kunnen lezen gecombineerd wordt met handige tips en tricks en lekkere recepten, en dus begin ik die plek. Hier op deze website en natuurlijk via mijn Instragram.

Wat vind ik belangrijk?

Ik vind het belangrijk dat mensen niet hun levensstijl aanpassen aan lactosevrij eten en allerlei moeilijke capriolen uithalen om maar te voldoen aan een dieet. Pas jouw eten aan jouw levenstijl aan, niet andersom.

Hou je niet van koken of bakken, prima! Dan leer je hier hoe je etiketten kunt lezen en makkelijke wissels kunt maken om in ieder geval zonder lactose te eten.

Hou je wel van koken en bakken, dan kun je het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Eens een lekker romige soep zonder zuivel maken binnen een half uur – dat kan. Of eens zelf zachte broodjes bakken, een verjaardagtaart of créme brûlée als kerstdessert maken – ook dat kan.

Ook handig voor familie en vrienden

Ik ben deze website ook begonnen voor familie en vrienden, want toen ik nog niet zo lang lactosevrij at, kreeg ik veel vragen van hen. Zij wisten ook niet goed waar ze een simpele uitleg konden vinden over lactosevrij koken of waar ze een recept konden vinden zonder dat daar speciale/vegan ingrediënten in zaten.

Dus ook voor vrienden en familie die een keer lekker willen koken voor iemand die lactosevrij eet, maar niet goed weten hoe ze dat moeten doen, is hier genoeg te vinden!