Recepten

Pasta carbonara met spekjes en erwtjes

Het winterse weer van afgelopen weekend en de koude temperaturen van vorige week zorgden ervoor dat ik zin had in stevige kost. In een gerecht met lekker wat kaas. Lasagne is altijd een goed idee, behalve als je weinig tijd hebt en dus was het die dag geen goed idee. Ik besloot pasta carbonara te maken. Ik maak het altijd volgens hetzelfde recept en het is altijd een succes bij ons, dus deel ik het ook met jou.

Het voordeel van pasta carbonara is dat het lekker vullend is, maar dat het niet veel tijd kost voordat het op tafel staat. Het klinkt misschien ongezond om een pasta te eten waarvan de basis van de saus bestaat uit eieren en kaas, maar ik vind deze saus heel erg geschikt om allerlei groentes aan toe te voegen.

Mijn favoriete variant is deze pasta carbonara met volkoren spaghetti, spekjes en doperwtjes. Op deze manier krijg je veel vezels binnen, zonder dat je het gevoel hebt dat je overdreven gezond of vezelrijk aan het eten bent.

Maar deze pasta carbonara is ook lekker met champignons of met broccoli. Eigenlijk elke groente waar kaas goed bij smaakt, smaakt ook goed in deze pasta.

Zoals gezegd is deze pasta zo klaar en kun je dan lekker smullen van deze heerlijk romige, kazige pasta.

Pasta carbonara met spekjes en erwtjes

Cathy
Kazig, romig en lekker snel. Perfect comfortfood voor een drukke dag.
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram volkoren spaghetti
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 450 gram doperwtjes diepvries
  • 70 gram Grana Padano of Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • zwarte peper naar smaak

Instructies
 

  • Breng gezouten water in een pan aan de kook.
  • Bak in een koekenpan de spekreepjes uit. Voeg de bevroren doperwtjes toe en bak mee.
  • Kook de spaghetti (volgens de aanwijzingen op de verpakking) in de pan met het gezouten water.
  • Bak in de tijd dat de spaghetti aan het koken is de erwtjes en spekjes gaar.
  • Giet de spaghetti af als deze gaar is, maar spoel niet af.
  • Doe de gekookte spaghetti in de koekenpan erbij en meng dit door de groenten en spekjes.
    Zet het vuur uit (en als je een keramische kookplaat hebt zet dan de pan op een koel stuk van de kookplaat). Dit zorgt ervoor dat de eieren in de saus niet gebakken worden, want dan wordt het roerei.
    Het wordt wel gegaard door de restwarmte van de spaghetti.
  • Doe in een mok of kommetje de eieren, eidooier, Parmezaanse kaas of Grana Padano en een royale hoeveelheid gemalen zwarte peper. Roer goed door.
  • Voeg het Parmezaanse kaasmengsel toe aan de spaghetti en groenten en roer direct goed door. Voeg eventueel nog wat extra zwarte peper toe.

Notities

Als je dit recept verdubbelt, neem dan 2 eieren en 2 eidooiers. Als je het recept voor 1 persoon maakt, houdt dan 1 ei + 1 eidooier aan.
Trefwoord Carbonara, Erwtjes, Grana Padano, Kaas, Lactosevrij, Pasta, Pasta carbonara, Spek, Spekjes

Dit vind je misschien ook leuk...