Recepten

Pikaballetjes

Ik denk dat de afgelopen maanden veel mensen nieuwe recepten hebben uitgeprobeerd. Ik ook. Nu ik in mijn vrije tijd altijd thuis ben en er niet heel veel te doen is, ben ik nog vaker in de keuken te vinden. Ik heb allerlei nieuwe recepten uitgeprobeerd; recepten die ik zelf bedenk, maar ik maak ook regelmatig recepten van andere blogs. Zoals bijvoorbeeld deze pikaballetjes van antilliaans-eten.nl.

Ik kan mijn vriend altijd blij maken met gehaktballetjes in saus, dus toen ik het recept voor pikaballetjes tegenkwam wist ik dat ik dat snel uit moest proberen. Ik heb de balletjes inmiddels al een stuk of 3 keer gemaakt, dus ze vallen hier zeer zeker in de smaak.

Het recept is niet ingewikkeld, maar toch ging het de eerste keer een beetje mis bij mij. In het filmpje dat bij het recept op antilliaans-eten.nl staat, wordt het groentemengsel gepureerd en dan toegevoegd aan het gehakt. Het gehakt wordt doorgekneed en er worden dan balletjes van gevormd. Bij mij was het gehaktmengsel zo nat geworden door de gepureerde groente dat ik geen goede gehaktballetjes meer kon maken.

Dit kun je voorkomen door de groente niet te pureren, maar gewoon heel fijn te snijden of door de groente wel in de blender te doen om fijner te krijgen, maar te stoppen met blenderen voordat de groente gepureerd is.

In het orginele recept worden madame jeanettepepers gebruikt. Dit zijn hele pittige pepers. Ik gebruik meestal rode peper, omdat dat milder is en omdat ik die meestal wel op voorraad heb. Met 2 rode pepers maak je de balletjes lekker scherp, maar niet overdreven pittig. Als je meer pit wilt kun je ervoor kiezen om toch de madame jeanettepepers te gebruiken, meer rode peper te gebruiken of om aan de saus wat sambal of sriracha toe te voegen. Het is een kwestie van uitproberen wat jij het lekkerst vind.

Ik vind de saus zo lekker dat ik deze pikaballetjes meestal met brood of een broodje eet, zodat ik de saus kan opsoppen. Het is een heerlijk hoofdgerecht, maar ook perfect als borrelhapje of als het straks weer mag; een hapje op feestjes.

Pikaballetjes

Cathy
Deze pikaballetjes van antilliaans-eten.nl zijn een ware traktatie.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Antilliaans

Ingrediënten
  

  • 3 paprika's
  • 1 rode of gele ui
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel ketjap manis (voor gehakt)
  • 1 theelepel zout
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderpoeder
  • 2 rode pepers
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel azijn
  • 200-300 ml water

Instructies
 

  • Snijd de paprika’s en ui heel fijn, voeg toe aan de pan en fruit dit op matig vuur, totdat de paprika zacht is geworden. Haal de gebakken paprika en ui uit de pan en doe in een kommetje.
  • Neem de helft van de gebakken paprika en ui en doe dit in een grotere kom. Doe het gehakt in de grote kom erbij en voeg zout en 1 eetlepel ketjap manis toe. Kneed het gehakt goed door en rol er balletjes van.
  • Bak de gehaktballetjes in 15 minuten op middelhoog vuur bruin.
  • Als de balletjes bruin zijn, voeg dan de andere helft van de gebakken paprika en ui weer toe aan de pan en voeg het blikje tomatenpuree toe. Laat dit even bakken, zodat de tomatenpuree ontzuurt.
  • Voeg dan de suiker, ketjap manis, komijn, koriander, gesneden rode pepers, peper en azijn toe.
  • Schenk er water bij, zodat de gehaktballetjes onder de saus komen.
    De hoeveelheid water die nodig is hangt af van de pan die je gebruikt en hoe erg het water verdampt. Voeg dus eerst een scheutje water toe, proef of de saus niet te waterig wordt en voeg dan eventueel nog meer water toe.
  • Laat de gehaktballetjes zo 20-30 minuten met deksel op de pan sudderen.
Trefwoord Gehakt, Gehaktballen, Gehaktballetjes, Lactosevrij, Melkvrij, Pikaballetjes, Pittig, Rode peper, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...