Recepten

Pompoensoep

Het is herfst; de bladeren beginnen langzaam van de bomen te vallen, paddenstoelen schieten uit de grond en de temperatuur daalt langzaam. Morgen is het Halloween en dat betekent ook dat er volop pompoenen verkrijgbaar zijn (en bij veel supermarkten ook in de aanbieding zijn). Ideaal dus om deze week een pan pompoensoep te maken.

Ik gebruik een flespompoen voor deze soep, omdat deze soort net wat zoeter is en ik het daardoor lekkerder vind. Ik rooster de pompoen eerst in de oven, zodat deze zacht kan worden en rustig kan garen, zodat de rest van de soep daarna snel klaar is.

Pompoen is vrij stevig en dat kan het lastig maken om het te schillen en te snijden. Ik snijd de pompoen daarom door de lengte en verwijder dan de pitten. Vervolgens snijd ik het in schijven en laat ik de schil er gewoon aan zitten. Als de pompoen weer uit de oven komt is de schil er makkelijk af te pellen. Laat de pompoen dan wel een minuut of 10 afkoelen, want anders kun je je vingers lelijk verbranden.

De schil van de flespompoen is eetbaar, dus je hoeft de schil er niet vanaf te halen, maar het pureert net wat makkelijker zonder schil.

Pompoensoep

Cathy
Romige soep zonder lactose.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 52 min
Afkoeltijd pompoen 10 min
Totale tijd 1 uur 17 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen +/- 900 gram
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 – 1,25 liter kippenbouillon
  • peper
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel kerriepoeder
  • cayennepeper naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C).
  • Snijd de flespompoen door de helft en verwijder de pitjes.
    Snijd de pompoen vervolgens in schijven (de pompoen hoeft niet geschild te worden).
  • Leg de pompoen op de een vel bakpapier op de bakplaat van de oven, besprenkel met wat olie en peper.
    Laat ongeveer 35 minuten bakken, totdat de pompoen mooi bruin is. Keer halverwege.
  • De schil van de flespompoen is eetbaar, dus de schil kan eraan gelaten worden.
    Als je net zoals ik liever de schil er vanaf doet, kun je de pompoenschijven het beste 10 minuten af laten koelen. Vervolgens haal je eenvoudig met de hand de schil van de pompoen af.
    Snijd de pompoen vervolgens in blokjes.
  • Fruit een uitje in wat olie in een soeppan. Voeg het uitgeperste teentje knoflook en de blokjes pompoen toe. Laat 2 minuten meebakken.
  • Schenk ongeveer 1 liter kippenbouillon (of 1 liter water en 1 bouillonblokje) op de pompoen, Zorg ervoor dat alle blokjes onder de bouillon staan.
  • Laat 15 minuten koken.
  • Pureer de soep met behulp van een blender of staafmixer.
  • Voeg paprikapoeder, kerriepoeder, extra peper en eventueel een snufje cayennepeper toe.
  • Voeg eventueel extra bouillon toe aan de soep als deze te dik is.
Trefwoord Lactosevrij, Pompoen, Pompoensoep, Soep

Dit vind je misschien ook leuk...