Recepten

Quiche met broccoli en hamblokjes

Hamblokjes zijn echt voor vanalles te gebruiken, zoals je kunt merken. Ik heb ze gebruikt voor een recept dat afgelopen woensdag online kwam, namelijk rijst met hamblokjes en sriracha. Maar hamblokjes zijn nog voor nog veel meer dingen te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een omelet, salade of broodje.

Hamblokjes voeg ik ook bijna standaard toe aan een quiche. Het is een simpele toevoeging zonder extra werk, maar het geeft de quiche wel net wat meer hartigheid. Als je de quiche vegetarisch wilt houden, kun je de hamblokjes weglaten.

Voor deze quiche heb ik zelf quichedeeg gemaakt. Dit is makkelijker dan je misschien zou denken en aangezien ik een kleine vorm gebruik om quiche in te bakken, gebruik ik maar de helft van het quichedeeg. De andere helft van het deeg rol ik in folie en bewaar ik in de vriezer. Als ik dan weer quiche wil maken haal ik het ruim vantevoren (een dag/avond) uit de vriezer en laat ik het in de koelkast ontdooien.

Het quichedeeg is binnen een paar minuten gemaakt, maar moet een halfuurtje rusten in de koelkast. Houd daar dus rekening mee.

Heb je nou niet zo’n zin om aan de slag te gaan met zelfgemaakt quichedeeg, dan kun je ook bladerdeeg (gemaakt met margarine) gebruiken of de plakjes hartige taardeeg met gistdeeg van dr. Oetker. Die zijn namelijk ook lactosevrij.

Quiche met broccoli en ham

Cathy
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 55 min
rusttijd 30 min
Totale tijd 1 uur 50 min
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor het quichedeeg (voor een vorm van 28 cm of 2 x 22 cm)

  • 300 gram bloem
  • 150 gram koude boter in blokjes
  • snuf zout
  • 2-3 eetlepels koud water evt. meer

Voor de quiche

  • ½ recept quichedeeg
  • 400 gram broccoli
  • 1 rode ui
  • 200 gram lactosevrije crème fraîche
  • 3 eieren
  • peper en zout
  • 1 theelepel hot curry poeder
  • 1-2 eetlepels paneermeel of panko
  • 125 gram hamblokjes

Instructies
 

Quichedeeg

  • Doe de bloem, boter, zout, ei en 2 eetlepels koud water bij elkaar in een kom en mix door tot een deeg. Als het deeg te kruimelig is, voeg dan een extra eetlepel koud water toe. Het deeg moet namelijk niet uit elkaar vallen, maar moet ook niet te stevig zijn.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat een halfuurtje in de koelkast rusten. Voor een kleine vorm van 22 cm is ongeveer de helft van het deeg voldoende; de andere helft kun je invriezen en zo enkele maanden bewaren.
  • Was in de tussentijd de broccoli en snijd deze in kleine roosjes. Stoom de broccoli in een pan met een laagje water en een stoommandje of kook de broccoli ongeveer 4-6 minuten, giet af en laat uitlekken en afkoelen.
    Fruit een uitje in een pannetje met wat olie en laat ook afkoelen.
  • Rol het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Zorg ervoor dat het deeg groter is dan de vorm die je gebruikt, zodat er ook genoeg deeg is voor de rand van de quiche.
    Het deeg plakt bij mij niet vast aan de vorm, maar als je het fijner vindt om de vorm tóch in te vetten doe dan dan nu.
  • Leg het deeg voorzichtig in de vorm. Het maakt niet uit als er scheurtjes in het deeg zijn ontstaan of als een stukje van de bakvorm geen deeg heeft; het deeg is namelijk makkelijk te 'plakken' door een ander stuk deeg erop te leggen en lichtjes aan te drukken in de vorm.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg en ga verder met de vulling.

Quichevulling

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng in een kom de crème fraîche, eieren, peper en zout en hot curry poeder. Wees niet te zuinig met peper en zout.
  • Strooi eventueel een dun laagje paneermeel over het quichedeeg dat in de vorm zit om een zompige bodem te voorkomen.
    Verdeel de helft van de hamblokjes en de helft van het gefruite uitjes over de bodem van het quichedeeg. Leg de broccoliroosjes erop en verdeel de rest van de ham en ui over de quiche.
  • Schenk het eimengsel over de quiche en druk de vulling eventueel lichtjes aan zodat de vulling zo goed als bedekt wordt.
  • Bak de quiche in de oven op 200°C voor 45 – 55 minuten. Controleer vlak voor het aflopen van de kooktijd of de quiche volledig gestold is. Zet de quiche anders nog even terug in de oven.

Notities

Voor een snellere variant kun je kiezen om het quichedeeg te vervangen door bladerdeeg (gemaakt met margarine) of met een voorgemaakt deeg, zoals de plakjes hartige taartdeeg met bakkersgist van dr. Oetker.
Trefwoord Broccoli, Ham, Quiche

Dit vind je misschien ook leuk...