Recepten

Rendang

Mij kun je altijd blij maken met stoofvlees. Of het nu zuurvlees of Belgisch stoofvlees is maakt mij niet uit, want ik vind het allemaal lekker. Een van de varianten die ik heel lekker vind, maar tot nu toe nog niet helemaal zelf had gemaakt is rendang. Dit licht pittige stoofvlees in een kokosmelksaus is om je vingers bij af te likken!

Op de website van eefkooktzo.nl kwam ik een recept voor rendang tegen. Dit recept heb ik voor een groot deel gevolgd, maar ik heb er ook mijn eigen draai aangegeven. Ik heb bijvoorbeeld meer rode peper en meer knoflook gebruikt en in plaats van sambal oelek gebruik ik sriracha.

Ik heb ook meer water gebruikt dan in het recept van eefkooktzo staat. Ik kijk regelmatig of de saus niet te veel indikt; zodra ik de bodem van de pan kan zien doe ik er meer water bij om de saus weer dunner te maken.

Ik heb deze hoeveelheid water er niet bijgezet, omdat anders het gevaar bestaat dat je al dat water toevoegt, maar het bij jou niet zo snel verdampt. Ik heb alleen de hoeveelheid water erbij gezet die nodig is om het vlees onder de saus te krijgen, zodat het vlees lekker kan sudderen.

Houd dus zelf goed in de gaten hoe snel het water bij jou verdampt en voeg elke keer genoeg water toe om het vlees onder de saus te krijgen. Heb je onverhoopt toch te veel water toegevoegd? Laat dan op het einde van de bereidingstijd, als het vlees helemaal gaar en botermals is, de deksel van de pan en laat het vlees en de saus nog langer doorsudderen. Op die manier verdampt het te veel aan water. Gaat dat niet snel genoeg? Zet de temperatuur dan hoger en breng de saus kort aan de kook.

Serveer de rendang met rijst en deze lekkere zoetzure komkommer. Het frisse en zure van de komkommer is er lekker bij de donkere en smaakvolle rendang.

Rendang

Cathy
Mals vlees in een heerlijke kruidige saus; om je vingers bij af te likken.
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 25 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ gele ui of een kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • ½ – 1 rode peper
  • cm verse gember
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ theelepel sriracha of sambal oelek
  • 350 gram runderriblappen
  • peper en zout
  • 200 ml kokosmelk
  • 50-100 ml water
  • ½ stengel citroengras

Instructies
 

  • Snijd of hak de ui, knoflook, rode peper en gember heel fijn met een mes of een foodprocessor.
  • Voeg de komijn, koriander, ketjap en sriracha of sambal toe aan de fijngehakte smaakmakers. Roer door elkaar, zodat een mooie boemboe ontstaat.
  • Verhit in een koekenpan of hapjespan (op halfhoge warmtestand) een eetlepel zonnebloemolie en bak hierin de boemboe voor 3 minuten.
  • Snijd de runderriblappen in blokjes en bestrooi met peper en zout.
  • Voeg de gesneden riblappen toe aan de pan met de boemboe en bak het vlees bruin.
  • Voeg de kokosmelk en water toe. Kneus het citroengras en voeg ook deze toe aan de pan.
  • Doe de deksel op de pan en zet de warmtestand lager. Het vlees moet nog net pruttelen, maar moet niet koken.
  • Laat het vlees zo minimaal 3 uur stoven.
  • Voeg regelmatig een klein scheutje (50 ml) water toe als de saus te veel is verdampt en te dik is geworden. De saus is te dik als je door de pan roert en de bodem duidelijk kunt zien.
Trefwoord Boemboe, Indonesisch, Indonesisch stoofvlees, Lactosevrij, Melkvrij, Rendang, Riblappen, Stoofvlees, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...