Reviews

Review – AH Amandel vanille dessert

In mijn zoektocht naar lekkere zuivelalternatieven kwam ik bij de Albert Heijn dit keer een vanille dessert op basis van amandel tegen. Een toetje met vanille vind ik altijd lekker en dus nam ik het mee naar huis.

Verpakking

De verpakking is mooi en in dezelfde stijl als de andere zuivelvervangers van de Albert Heijn. Deze verpakking heeft ook geen plastic deksel, maar een folie van aluminium. Dit scheelt weer de onnodige plastic verpakkingen, want de folie is voldoende om de verpakking af te kunnen sluiten. Zelfs na een aantal dagen in de koelkast is het vanille dessert niet uitgedroogd of verkleurd.

Inhoud en prijs

De inhoud van de beker is vrij groot; 400 gram. Volgens de instructies op de verpakking zijn dat 2,5 porties. Ik heb er vier keer van gegeten, dus je kunt wel even vooruit met een beker. Op het moment dat ik dit schrijf kost een beker vanille dessert op basis van amandel € 2,99.

Ingrediënten

De naam op de verpakking doet vermoeden dat deze pudding als hoofdbestanddeel amandel heeft, maar dat is niet zo. Water en kokosmelk vormen de basis van dit dessert. Daar is 2,5 % amandelpuree aan toegevoegd. Is dat erg? Nee, niet echt, want op de verpakking staat aangegen dat het dessert gemaakt is met 74% amandelmelk. Amandeldrink bevat ook ongeveer 2 – 2,5 % amandel. Omdat een dessert niet zo waterig als amandeldrink hoort te zijn, is er misschien voor kokosmelk als basis gekozen. De cassave dient ook om het product dikker te maken.

Ingrediënten: water, kokosmelk, suiker, cassave, 2,5% amandelpuree, calcium, natuurlijk vanillearoma, zout, kleurend concentraat (wortel, pompoen).

Voedingswaarden

Er is 10 gram suiker per 100 gram en 0,1 gram zout per 100 gram dessert toegevoegd. Verder bevat het product 3 gram vet, 16 gram koolhydraten (waarvan dus 10 gram suiker), 0,13 gram zout en 0,7 gram eiwitten.

Deze hoeveelheden zijn vergelijkbaar met de voedingswaarden die in vanille vla zitten. Het grote verschil zit hem echter in de eiwitten; in vanillevla zit ongeveer 2 gram eiwitten per 100 gram product, terwijl dit bij het amandeldessert slechts 0,7 gram is.

Een ander verschil is dat aan het amandeldessert 120 mg calcium is toegevoegd. Nu zit er in vanillepudding, van nature calcium, omdat het gemaakt wordt van zuivel. Volgens het NEVO (Nederlands Voedingstoffenbestand ), zit er gemiddeld 86 gram calcium in vanille vla. Er zijn echter merken, zoals Campina die extra calcium toevoegen aan de vla, waardoor deze ook 120 gram calcium per 100 gram vla bevat.

Smaak

Bij het openmaken van de verpakking valt direct op dat het amandeldessert op vla lijkt. Het is vrij lobbig; niet heel dik, maar wel dikker dan bijvoorbeeld magere yoghurt. De kleur lijkt op een mengeling van geel en bruin en dus is het iets donkerder van kleur dan standaard vanille vla. De textuur is ook zoals die van vla, namelijk romig en zacht.

Het ruikt aangenaam naar vanille. Zoals je dat verwacht van een vanilletoetje. De vanillesmaak is ook aanwezig, maar er is meer te proeven. De amandel proef je ook terug; het heeft een lichte geroosterde of bittere smaak. Bij de eerste hap deed het mij een beetje aan een toetje met koffie denken; niet erg storend, maar wel merkbaar. Toen ik meerdere happen had gehad, proefde ik het minder en proefde ik meer vanille, dus ik denk dat het vooral even een kwestie van wennen is.

Conclusie

Ik denk dat dit een goede en makkelijke keuze is ter vervanging van vanille vla. Qua voedingsstoffen is het vergelijkbaar met de zuivelvariant, al heeft deze plantaardige variant een stuk minder eiwitten. Qua smaak, textuur en kleur lijkt het echt op een vanille toetje. De licht bittere bijsmaak is misschien even wennen, maar ik vond het niet heel erg storend. Al met al een geslaagde vervanging.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Sonja zegt:

    Hai

    Heb je die met choco reeds geprobeerd? We hebben zo’n potje hier maar deze lijkt heel brokkig, lobby? Maar geen ‘gladde’ vla….

    1. Hoi Sonja,
      Die met choco heb ik nog niet geprobeerd, maar wil hem wel eens gaan pproeven. Ik heb wel vaker dat toetjes steviger zijn in de verpakking en als je er dan wat uithaalt, de rest er een beetje klonterig uitziet. Heb je de vla goed doorgeroerd? Dat zou namelijk kunnen helpen.

Reacties zijn gesloten.