Reviews

Review – Moser Roth chocolade karamel zeezout

Ik vind chocolade lekker, maar ik ben niet de grootste chocoladefan die ik ken. Ik vond bepaalde dingen lekker, zoals handwerk chocolade gemaakt van Callebaut chocolade, witte bonbons met crémevulling, witte chocoladerepen met krokante rijst of melkchocolade met rozijnen en noten. Die at ik eigenlijk ook altijd met mate; waar ik met gemak een zak chips in een keer op kan eten, vind ik een of twee stukjes chocolade genoeg. Toen ik lactosevrij ging eten at ik helemaal geen chocolade meer, maar daar had ik het toch lastiger mee dan ik van tevoren had gedacht.

Misschien komt het doordat ik van mezelf geen chocolade meer ‘mocht’ dat ik het in mijn hoofd extra lekker maakte of misschien kwam het wel gewoon doordat ik het rigoreus schrapte.

Nu eet ik wel weer chocolade, maar alleen chocolade zonder melk. De enige uitzondering zijn de repen waar ik het vandaag over ga hebben, namelijk de Moser Roth karamel zeezout reep.

Verkrijgbaarheid

De repen Moser Roth zijn verkrijgbaar bij de Aldi. Een verpakking kost € 1,25 en bestaat uit 5 kleine tabletten van in totaal 125 gram (dus 50 gram per stuk). De chocolade is fairtrade gecertificeerd.

Laag in lactose, niet melkvrij

Ze hebben verschillende smaken in de varianten melk en puur. De melkchocolade is niet lactosevrij, maar sommige pure smaken wel. De smaak die ik hier bespreek, karamel zeezout, is niet lactosevrij. De reep bevat botervet. De kleine hoeveelheid van dit ingrediënt, gecombineerd met de lage verhouding aan lactose in botervet zijn voor mij geen reden om dit product te laten liggen. Ik eet de repen regelmatig en heb er nog nooit last van gekregen. Natuurlijk kan het zo zijn dat dit voor jou wel geldt. Dat zou een kwestie van uitproberen kunnen zijn.

Voor mij is het in ieder geval een reep die ik ontzettend lekker vind, waar ik geen last van mijn darmen en maag van krijg en die er ook voor zorgt dat ik andere chocolades minder mis. Een reepje Moser Roth vind ik echt een verwenmoment en een heerlijke luxe en dus voelt het niet alsof ik iets mis.

Ingrediënten

Pure chocolade: ten minste 52% cacaobestanddelen. Ingrediënten: suiker, cacaomassa, cacaoboter, glucosestroop, botervet (melk) (1,4%), emulgator (lecithinen (soja)), zout, aroma.

Verpakking

De verpakking ziet er luxe uit; de verpakking is langwerpig en de 5 tabletten zijn elk apart verpakt in een stukje papier. De verpakking voor de karamel zeezout variant is twee tinten bruin en goud. Op de voorkant van de verpakking is een enkel tablet afgebeeld en zijn zeezoutkorrels en een ‘swirl’ aan karamel afgebeeld.

De afbeelding die op de voorkant staat van het tablet, ziet er precies uit zoals de tablet er ook werkelijk uitziet. Op elk chocoladetablet staat op de bovenkant de naam Moser Roth en zijn dunne groeven aangebracht. De onderkant is glad.

Textuur

De repen zijn heel dun; ongeveer 0,5 cm dik. Het zijn ook geen grote repen, ze zijn namelijk 9,5 cm x 4,5 cm.

Doordat de tabletten zo dun zijn kun je ze makkelijk in kleinere stukken breken én is de chocolade nog net iets krokanter. Een dikke reep kun je soms moeizaam doorbijten en voelt dan een beetje taai aan, deze reep is het compleet tegenovergestelde.

De reepjes zijn gevuld met krokante karamel en zeezout. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of de karamel en zeezout apart in de reep zitten of dat de karamel gezouten is, maar naar mijn idee heb ik soms een hap die net iets zouter is dan de andere (al kan dit ook ingebeeld zijn).

De krokante karamel zit niet als vulling door de hele reep, maar zit als kleine stukjes verpsreid door de chocolade. Op die manier is de reep krokant, maar niet te hard. De balans tussen de ‘crunch’ van de chocolade en van de karamel en de zeezout is in balans.

Smaak

Karamel zeezout smaak was al een van mijn favoriete smaken, maar ik was bang dat ik het met pure chocolade niet lekker zou vinden. Het tegendeel is waar; ik denk dat ik deze pure reep lekkerder vind dan de melkchocolade versie. Dat komt omdat de pure chocolade bitterder is dan melkchocolade en dat is een goede tegenhanger voor de zoete karamel. Het zeezout voegt in deze reep ook meer toe dan in de melkchocolade, want het zorgt er in mijn ogen voor dat de pure chocolade minder bitter smaakt.

Het is niet overdreven zoet, ondanks dat de karamel zelf natuurlijk wel flink zoet is. Het zout en de pure chocolade zorgen ervoor dat het niet te zoet en niet te bitter is.

Conclusie

Ik vind dit de lekkerste pure chocoladereep die ik ken. Pure chocolade kan intens zijn en dat is soms ook lekker, maar met deze reep vergeet ik het bestaan van melkchocolade compleet. De crunch van de chocolade, de karamel en het zeezout en de balans tussen zoet, zout en bitter zijn voor mij perfect.

Dit vind je misschien ook leuk...