Reviews

Review – Oatly romige spread

Ik vond het vroeger heerlijk om een boterham met roomkaas te eten. Met een paar plakjes komkommer of tomaat (of allebei) had ik een lekkere lunch. Dat ik daarna naar knoflook rook, kon me eigenlijk niet zo veel schelen. Maar sinds ik lactosevrij eet, heb ik geen roomkaas meer gehad.

Toen ik deze romige Oatly haverspread zag wist ik eerlijk gezegd niet goed wat ik moest verwachten – want wat is haverspread?! Ik ken de haverroom van Oatly wel al en die vind ik heel lekker smaken, dus nam ik de gok en nam ik de spread mee naar huis om te testen. Ik koos voor de smaak knoflook & komkommer (natuurlijk).

Ingrediënten: Water, koolzaadolie, geheel gehard plantaardige oliën (kokos, koolzaad) , HAVER 8%, komkommer 7%, aardappelzetmeel, aardappeleiwit, jodiumhoudend zout, knoflook 1%, maïszetmeel, azijn, stabilisator (pectine), voedingszuur (appelzuur, melkzuur), zwarte peper

Nadat ik op de ingrediëntenlijst had gekeken, wist ik nog steeds niet helemaal wat ik moest verwachten, dus maakte ik de verpakking maar gewoon open. De verpakking doet direct denken aan een bakje roomkaas door de bovenkant van zilverfolie.

Het ruikt fris en naar knoflook, maar verder niet echt ergens naar. Dit is in ieder geval al een stuk beter dan lactosevrije roomkazen die ik heb geprobeerd; die ruiken én proeven vaak heel weeïg of vreemd. Ik vind ze meestal naar een soort verdunde smeerkaas smaken en ondanks dat ik smeerkaas best lekker vond, is die lactosevrije roomkaas gewoon niet lekker.

De textuur van de haverspread is vrij dik en stevig, maar makkelijk smeerbaar. Ik denk dat het het meest te vergelijken is met de textuur van roomkaas.

Naast dat de textuur romig lijkt, smaakt het echt ook romig. Tòch smaakt het ook licht en fris. Dit komt door de komkommer- en knoflooksmaak, die echt een frisse toets toevoegt. Het is verder goed op smaak; er zit genoeg (maar niet te veel) zout in en peper. De nasmaak is hetzelfde en net zo lekker fris. Op brood smaakt het identiek aan roomkaas!

Ik denk dat ik hiermee een goede vervanger voor roomkaas op brood heb gevonden!

Oatly knoflook & komkommer is o.a. te koop bij de Albert Heijn en kost €1,99 voor een bakje van 150 gram.

Dit vind je misschien ook leuk...