Recepten

Rijst met hamblokjes en Sriracha

Ik houd ervan om te koken, maar soms wil ik gewoon iets simpels eten. En dan ook nog het liefst iets waar ik mee kan variëren, afhankelijk van wat er nog in de voorraadkast/koelkast ligt, wat in de aanbieding is of gewoon waar ik zin in heb.

Rijst met paprika en prei is voor mij zo’n recept. Mijn moeder gebruikt het als basis voor haar heerlijke nasi met speklapjes (dat recept komt er ook aan!), maar denk bijvoorbeeld ook aan chili con carne.

De naam ‘rijst met hamblokjes en Sriracha’ geeft al het grotendeel van de ingrediënten weer. Voeg nog wat dingen zoals paprika, knoflook, sojasaus, vissaus en sriracha toe en je hebt een heerlijk pannetje vol.

Als je trouwens geen vissaus hebt, kun je dat gewoon weglaten. En als je het liever wat pittiger hebt; voeg dan extra sriracha toe!

Rijst met hamblokjes en prei

Cathy
Een ideaal recept voor een drukke dag; simpel om te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees, Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gram basmatirijst
  • 1 – 1,5 prei
  • 1 rode paprika of mix van geel, groen en rood
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gram hamblokjes
  • theelepel sojasaus
  • 2 theelepels sriracha evt. extra
  • ¼ theelepel vissaus

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de verpakking en laat afkoelen.
  • Snijd de onderkant en de uitgedroogde groene bovenkant van de prei. Snijd de prei vervolgens eerst in de lengte door midden en dan in dunne reepjes. Doe de reepjes in een vergiet en was grondig.
  • Verhit wat boter of olie in een pan en voeg de prei erbij. Laat op halfhoog vuur rustig zacht worden.
  • Snijd in de tussentijd de paprika in reepjes. Voeg deze bij de prei in de pan. Bak de groente totdat de prei helemaal gaar en zacht is en het water, dat vrij is gekomen bij het bakken van de groente, is verdampt.
    Tip: wil je dat het sneller klaar is? Droog dan de preireepjes na het wassen met behulp van een slacentrifuge. Als er minder aanhangend water de pan in komt is er namelijk minder tijd nodig om het water te laten verdampen.
  • Voeg een uitgeperst teentje knoflook toe en laat een minuutje rustig meebakken. Voeg de hamblokjes en de afgekoelde rijst.
  • Doe de sojasaus, sriracha en vissaus bij de rijst in de pan en roer goed door. Blijf verwarmen totdat de rijst warm is en alles goed gemengd is.
Trefwoord Ham, Lactosevrij, Prei, Rijst, Sriracha

Dit vind je misschien ook leuk...