Recepten

Risotto met chorizo

Ik ben komend weekend jarig en om dat te vieren deel ik twee feestelijke recepten met jullie. Het is komend weekend trouwens ook moederdag, dus mocht je een lekker recept zoeken om iemand mee te verwennen; dan kan ik deze twee recepten van harte aanbevelen. Het eerste recept dat ik deel is deze risotto met chorizo.

Dit recept heb ik ooit, jaren geleden, gevonden op de website van Ohmyfoodness.nl (kijk hier zeker eens, want zij maakt hele lekkere en originele recepten). Sindsdien staat deze risotto verschillende keren per jaar op het menu bij ons. Ik vind het een heel feestelijk gerecht en wij eten het dan ook vaak als we een jubileum hebben of als een van ons jarig is. Ook buiten die gelegenheden staat dit op tafel, want dit gerecht is tè lekker om alleen met speciale gelegenheden te eten.

Lactosevrij?

Nu kan ik me voorstellen dat je in de ingrediëntenlijst kijkt en denk: ‘is dit wel lactosevrij?’. Het antwoord is natuurlijk ‘ja’, want al mijn recepten zijn lactosevrij (tenzij erbij staat dat iets laag in lactose is). Zoals je al eerder hebt kunnen leren in een van mijn artikelen, is dat harde gerijpte kazen meestal geen lactose bevatten. Dat betekent dat de Parmezaanse kaas of de Grano Padano die je in deze risotto gebruikt, zonder problemen kunt eten.

Chorizo

Je hoeft je dus niet druk te maken om de kaas in dit recept. Waar je je wel even druk om moet maken is de chorizo die je kiest. Je verwacht het namelijk misschien niet, maar chorizo kàn lactose bevatten. In het productieproces van deze worst wordt namelijk zuivel gebruikt om de worst te laten fermenteren/goede bacteriën te kweken om het rijpingsproces/droogproces goed te laten verlopen.

Let dus goed op bij het kopen van chorizo of deze lactose bevat of lactosevrij is!

Risotto met chorizo

Cathy
Heerlijke niet-standaard risotto bomvol smaak. Recept van Ohmyfoodness.nl
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Spaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • 200 gram chorizo
  • 1 courgette
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram risottorijst
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 0,75 – 1 liter groentebouillon
  • 50 gram geraspte grano padano of Parmezaanse kaas
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Breng in een soeppannetje een liter water aan de kook en doe er een bouillonblokje bij.
  • Snipper het uitje en snijd de chorizo en courgette in blokjes. Voeg alles toe aan de pan en bak de chorizo uit. Er komt voldoende vet uit de worst, dus er hoeft geen extra olie bij.
  • Doe de risottorijst in de pan en bak mee totdat de witte korrels glazig zijn geworden.
  • Schenk het blik met tomatenblokjes in de pan erbij en voeg een soeplepel van de groentebouillon toe aan de risotto. Roer regelmatig door totdat de rijst het vocht helemaal heeft opgenomen.
  • Voeg dan weer een soeplepel bouillon toe en blijf nu ook weer roeren todat de bouillon is opgenomen en er weer een lepel bouillon bij kan.
  • Herhaal dit totdat de bouillon op is of de rijst gaar is (soms is de rijst eerder gaar dan dat de bouillon op is, soms heb je alle bouillon nodig). Roer de Grano Padano of Parmezaanse kaas er doorheen en voeg naar smaak peper en zout toe.
Trefwoord Chorizo, Lactosevrij, Risotto, Tomaten

Dit vind je misschien ook leuk...