Recepten

Risotto met eekhoorntjesbrood en champignons

Risotto is een gerecht waar je mij altijd blij mee maakt. Het maakt mij niet uit of het met groenten, vis of vlees is; ik vind alles lekker. De risotto die ik deze keer maakte is er een met eekhoorntjesbrood (porcini). Deze gedroogde paddestoelen moeten een uur weken voordat ze aan de rijst toegevoegd kunnen worden en geven een heerlijke smaak af aan de risotto.

Het water waar het eekhoorntjesbrood in heeft geweekt moet je niet weggooien, dat is zonde! Er zit namelijk heel veel smaak in dat water. Jammer genoeg zit er naast smaak ook zand in dat van de paddestoelen af komt.

Het water kun je dus niet direct toevoegen, maar moet eerst even gefilterd worden. Dat klinkt veel ingewikkelder dan het is. De makkelijkste manier om het zand uit het vocht te filteren is door een extra kommetje en een vel keukenpapier te gebruiken. Leg een vel keukenpapier over het lege kommetje en giet het water waar de paddestoelen in geweekt hebben over het vel keukenpapier in het lege kommetje. Herhaal dit met een nieuw velletje keukenpapier als er nog wat zand in het water is achtergebleven.

Dat water van de paddestoelen is echt een uitkomst, want door dat toe te voegen aan groente- of kippenbouillon heb je een soort paddestoelenbouillon gemaakt. En dat is handig, want de blokjes paddestoelenbouillon die ik tot nu toe ben tegengekomen bevatte allemaal lactose. Deze manier is dus een lactosevrij alternatief voor paddestoelenbouillon. En het kost amper moeite!

Deze hele risotto is lactosevrij, want Parmezaanse kaas is een harde en gerijpte kaas. Dankzij het rijpingsproces bevatten deze soort kazen geen lactose meer.

Terug naar de risotto, want eigenlijk hoor je witte wijn toe te voegen aan de risotto. Als je net zoals ik nooit wijn in huis hebt, kun je de wijn ook weglaten en alleen bouillon toevoegen.

Ik kan me voorstellen dat het kerstdiner nou juist een moment is dat je een fles wijn open hebt of in huis wilt halen voor deze risotto. Als je deze risotto voor 2 personen maakt, voeg je 100 ml witte wijn toe. Volg de instructies van het recept, maar voeg dan de witte wijn toe aan de pan op het moment dat de risottokorrels even gebakken zijn en deze doorzichtig beginnen te worden. Wacht tot de wijn is opgenomen en begin dan met het toevoegen van de warme bouillon (waar het water van de paddestoelen aan toegevoegd is).

Dit gerecht is ideaal als vegetarisch hoofdgerecht, maar kan ook dienen als voorgerecht; maak in dat geval een kleinere portie (of bewaar de rest om bijvoorbeeld gefrituurde risottoballetjes van te maken).

Als het niet uitmaakt of er vlees in de risotto zit, dan kun je ook kiezen voor kippenbouillon in plaats van groentebouillon.

Risotto met eekhoorntjesbrood en champignons

Cathy
Heerlijk vegetarisch hoofdgerecht of voorgerecht voor het kerstdiner.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 40 min
Weken 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Tussendoortje, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Eekhoorntjesbrood

  • 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 vellen keukenpapier

Risotto

  • 150 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 500 ml groentebouillon
  • 8 gram boter
  • 50-75 gram Parmezaanse kaas
  • peper

Instructies
 

Eekhoorntjesbrood

  • Haal het gedroogde eekhoorntjesbrood uit de verpakking en veeg eventueel aanwezig zand er vanaf.
  • Schenk lauw water in een kleine kom en voeg hier het eekhoorntjesbrood aan toe. Laat minstens een uur weken.
    Doe het geweekte eekhoorntjesbrood over op een bordje.
  • Zet een tweede kleine kom klaar. Leg een vel keukenpapier over de kom en schenk het water waar het eekhoorntjesbrood in geweekt heeft over hierover heen.
    Op deze manier wordt het zand wat nog tussen het eekhoorntjesbrood zat uit de vloeistof gefilterd. Herhaal nogmaals als er nog zand in het water zit.

Risotto

  • Verwarm de bouillon in een soeppan. Voeg het gefilterde water waar het eekhoorntjesbrood in geweekt heeft toe aan de bouillon.
    Laat de bouillon net niet koken. Het is belangrijk dat de bouillon gedurende het hele kookproces net niet kookt, maar dus wel goed warm is.
  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit in een koekenpan op middelhoge temperatuur wat boter en fruit hierin de ui.
  • Voeg de risottorijst toe aan pan en bak deze 2 minuten mee, totdat de rijst doorzichtig begint te worden.
  • Voeg het geweekte eekhoorntjesbrood toe, roer even door.
  • Voeg de eerste soeplepel met bouillon toe en roer even door.
  • Roer de rijst af en toe door totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen. Voeg dan weer een lepel met bouillon toe aan de pan en roer weer door totdat de rijst alles heeft opgenomen.
  • Voeg weer bouillon toe en herhaal dit proces totdat de rijst bijna gaar is (de korrel moet zacht zijn, maar met een beetje bite, net zoals bij al dente pasta). Haal dan de risotto van de warmtebron af.
  • Voeg de boter toe en roer door de risotto heen.
    Strooi de geraspte Parmezaanse kaas eroverheen en meng ook goed door. Breng op smaak met wat peper.
Trefwoord Bouillon, Champignons, Eekhoorntjesbrood, Kerst, Kerstdiner, Porcini, Risotto, Risottorijst, Vega, Vegetarisch

Dit vind je misschien ook leuk...