Recepten

Risotto met gerookte zalm

Om risotto te maken moet je even wat tijd uittrekken. Niet zozeer omdat het vreselijk lang duurt om te maken, maar omdat je het het beste op je gemak kunt doen. Zet je het vuur onder de risotto te hoog, dan wordt het namelijk niet sneller gaar, maar zorgt dat ervoor dat de bouillon eerder verdampt dan dat het opgenomen wordt door de rijst. Risotto is misschien wel een goed voorbeeld van mindful koken.

Nu ben ik niet iemand die zweverig is, maar ik vind het wel fijn om met aandacht te koken en te eten. Natuurlijk dient eten als voeding, maar alles om het eten heen werkt voor mij als een soort afsluiting van de (werk)dag. Het helpt natuurlijk mee dat ik niet hoef af te wassen, maar dat mijn vriend dat doet, waardoor ik mij tijdens het eten niet druk hoef te maken over de afwas die nog gedaan ‘moet’ worden.

Risotto is helemaal niet zo moeilijk om te maken, maar zoals ik zei moet je er even geduld voor hebben. De bouillon die je bij de rijst schenkt moet namelijk eerst opgenomen worden voordat er weer een lepel bouillon bijgevoegd wordt. Tussendoor moet je regelmatig roeren, zodat de rijst niet aanbrand en zodat het zetmeel ervoor zorgt dat de rijst lekker romig wordt. Er is echter ook zoiets als teveel roeren, want dan wordt de risotto erg plakkerig. Elke 30 seconden rustig door de pan heen roeren is voldoende.

Zoals ik al zei moet je de warmtebron niet al te hoog zetten, want dat kan ervoor zorgen dat de bouillon verdampt en niet wordt opgenomen door de rijst. Het resultaat is dan dat de rijst niet gaar wordt. De bouillon zelf moet je wel aan de kook houden, want lauwwarme bouillon wordt ook weer minder goed opgenomen door de rijst. Rustig laten koken en af en toe rustig roeren is dus de sleutel tot succes bij risotto.

Normaal gesproken wordt er ook wijn toegevoegd aan de risotto (na het aanfruiten van de ui en de rijstkorrels, maar voor het toevoegen van de eerste lepel met bouillon), maar ik heb nooit wijn in huis en drink het zelf niet. Deze stap sla ik dus altijd over, maar als jij wel wijn in huis hebt kun je die toevoegen.

De belangrijkste beslissing bij het maken van een lactosevrije risotto is natuurlijk de kaaskeuze. Je zou ricotta, mascarpone of mozzarella kunnen kiezen, maar deze kaassoorten zijn niet altijd lactosevrij. Wél heb je tegenwoordig speciale lactosevrije varianten van mozzarella en van mascarpone.

Makkelijker is het om te kiezen voor Parmezaanse kaas of Grana padano. Deze gerijpte harde kazen bevatten door het rijpingsproces geen lactose meer en zijn dus een goede keuze. De Grana padano heeft een wat mildere smaak dan de Parmezaanse kaas. Ik vind de Grana padano dus meestal net wat lekkerder in een risotto met bijvoorbeeld vis of champignons, maar een risotto met tomaten kan best wel een sterkere kaas smaak hebben. Welke kaas je ook kiest, de risotto zal sowieso lekker zijn.

Risotto met gerookte zalm

Cathy
De gerookte zalm, courgette en dille geven deze risotto een wat lichtere en frisse smaak.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 150 gram risottorijst
  • 750-850 ml bouillon van vis- of groentebouillonblokje
  • 30 gram Parmezaanse kaas of Grana Padano
  • 100 gram gerookte zalm
  • dille en peper naar smaak

Instructies
 

  • Breng in een pan 750 ml bouillon aan de kook. Houd de bouillon aan de kook, totdat er geen bouillon meer nodig is of de bouillon op is.
  • Snipper een ui. Verhit in een pan wat olie of boter en fruit hierin het uitje.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes. Bak de courgette mee in de pan met de ui.
  • Voeg de risottorijst toe aan de courgette en ui. Roer door. Bak ongeveer 1 minuut mee totdat de rijstkorrels van wit naar doorzichtig zijn veranderd.
  • Draai de warmtebron terug naar matige temperatuur. Voeg 1 soeplepel kokende bouillon toe aan de pan met de rijst, courgette en ui. Roer regelmatig door.
  • Voeg weer een soeplepel met bouillon toe als de vorige is opgenomen door de rijst.
    Herhaal dit totdat de risotto gaar is, na ongeveer 20-25 minuten. De risottokorrels zijn dan stevig, maar wel zacht.
  • Zet de warmtebron uit en laat de risotto even een paar minuten staan. De rijst gaart in de pan nog een beetje na.
  • Roer de geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano door de risotto.
    Snijd de gerookte zalm in stukjes en roer door de risotto. Voeg naar smaak gedroogde dille en peper toe.
Trefwoord Bouillon, Courgette, Dille, Gerookte zalm, Kokosrijst, Lactosevrij, Risotto, Risottorijst

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *