Recepten

Rode curry linzensoep

Er ligt hier, en in het grootste gedeelte van Nederland, een flink pak sneeuw. Het ziet er ook naar uit dat die sneeuw nog wel tot volgende week blijft liggen. En dat terwijl het door blijft sneeuwen en de temperaturen ook overdag onder nul liggen. Perfect weer dus om lekker binnen te blijven en vanuit de voorraadkast te koken.

Ik kook eigenlijk altijd graag uit de voorraadkast (en de vriezer). Ik zorg dat ik altijd genoeg pasta, rijst, risottorijst, couscous, peulvruchten in blik, gedroogde linzen, havervlokken, blikken gezeefde tomaat en blikken kokosmelk in de kast heb staan en dat de vriezer altijd gevuld is met brood, vlees en groenten.

Ik koop die producten allemaal als ze in de aanbieding zijn, zodat ik er (bijna) nooit de volle prijs voor hoef te betalen. Als er een keer onverhoopt iets mis gaat met mijn planning dan maakt de volle voorraadkast het mogelijk om snel te schakelen, waardoor ik altijd iets lekkers kan maken met de dingen die we in huis hebben. En tijdens het koude weer van nu zorgt dat ervoor dat ik met de toevoeging van een paar verse producten een week lang geen boodschappen hoef te doen. Heerlijk!

Vandaag deel ik het recept voor deze rode curry linzensoep. Het idee voor dit recept heb ik uit de Boodschappen . Ik eet vrij vaak rode curry, maar had er nog niet aan gedacht om de curry paste in een soep te gebruiken. Curry paste geeft verrassend veel smaak aan soep. Het geeft wat pit mee en ook de specerijen proef je goed, maar gelukkig wordt de soep er niet heel zout door. Als je dat wel wilt, kun je altijd nog wat extra zout (en peper) of vissaus toevoegen aan de soep.

Wees wel altijd wat voorzichtig met vissaus toevoegen; het smaakt heel uitgesproken. Voeg liever 5 keer een kleine hoeveelheid toe, dan 1 keer een grote hoeveelheid, want het kan de smaak van een gerecht echt verpesten.

Ik heb de soep gedecoreerd met ringetjes lente-ui, omdat ik dit er mooi vond uitzien, maar dat kun je zeker weglaten. Ze voegen wat bite en wat pit toe omdat ze rauw worden gebruikt, maar als je daar niet van houdt kun je ze beter weglaten. Al helemaal als je ze niet in huis hebt, want dat scheelt weer met boodschappen doen.

Rode curry linzensoep

Cathy
Soep met ingrediënten uit de voorraadkast; lekker makkelijk als het sneeuwt of als je het te druk hebt om boodschappen te doen.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht, Soep
Keuken Nederlands, Thais, Turks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 1 gele ui
  • 2 eetlepels rode curry paste bijv. Koh Thai
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 liter water
  • sap van ½ limoen
  • peper en zout naar smaak
  • vissaus naar smaak
  • 1 lente ui optioneel

Instructies
 

  • Doe de gedroogde rode linzen in een zeef en spoel schoon totdat het water wat er vanaf komt helder is. Laat uitlekken.
  • Snipper het uitje fijn.
  • Verhit een beetje olie in een soeppan en bak hierin het gesnipperde uitje op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Voeg de rode curry paste toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de uitgelekte linzen, kokosmelk en water toe. Breng aan de kook en laat doorkoken totdat de linzen gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 – 20 minuten.
  • Pureer de soep met behulp van een staafmixer of blender. Voeg het limoensap toe en roer door. Voeg eventueel, als je de soep te dik vindt, wat extra water toe.
  • Breng de soep verder op smaak met zout en peper of met vissaus. Gebruik niet te veel vissaus, want het overheerst al snel.
  • Serveer de soep eventueel met ringetjes lenteui.
Trefwoord Champignonsoep, Lactosevrij, Linzen, Melkvrij, Rode curry, Rode curry paste, Rode curry soep, Rode linzen, Rode linzensoep, Vega, Vegan, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...