Recepten

Sinaasappelcake

Het vermijden van verspilling blijkt best een goede inspiratiebron te zijn. Wij hadden namelijk nog een aantal sinaasappels over die op de een of andere manier niet opgingen. In plaats van ze te laten liggen besloot ik er mee te bakken. En aangezien ik ontzettend zin had in cake heb ik er een cake mee gemaakt.

Ik dacht ‘sinaasappel is net zoals citroen een citrusvrucht, dus waarom geen citroencake maken met sinaasappel?’ En dat is dus precies wat ik heb gedaan. Ik heb een sinaasappelcake gemaakt met sinaasappelsap in het beslag, in een siroop die je eroverheen borstelt en een dunne laag sinaasappelglazuur om er nog bovenop te doen.

Die siroop kun je weglaten, maar het is een makkelijke manier om meer sinaasappelsmaak aan de cake toe te voegen én een goede manier om overgebleven sinaasappelsap op te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het glazuur.

Ik vond een dikke laag glazuur niet zo nodig voor deze cake, maar als jij wel houdt van een dikke laag mooi wit glazuur; doe dan de ingrediënten voor het glazuur x3. Op die manier heb je genoeg om een mooie laag over de cake te maken.

Sinaasappelcake

Cathy
Een variatie op de citroencake
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Gebak, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties 10 plakken

Ingrediënten
  

Sinaasappelcake

  • 120 ml lactosevrije melk of plantaardige melkvervanger
  • theelepel keukenazijn
  • 115 gram boter lactosevrije margarine
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 180 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout

Sinaasappelsiroop

  • 60 ml sinaasappelsap
  • 3 eetlepels poedersuiker

Glazuur (dunne laag)

  • 40 gram poedersuiker
  • theelepel sinaasappelsap
  • 1 theelepel melk

Instructies
 

Cakebeslag

  • Doe de melk en azijn in een kom en laat 10 minuten staan.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze blokjes in de mengkom van de mixer.
  • Voeg de suiker bij de boter en mix dit samen gedurende 5 minuten, totdat het boter-suiker mengsel bleek van kleur en romig is geworden.
  • Voeg 1 ei toe aan het boter-suiker mengsel en mix totdat het ei volledig is opgenomen.
    Doe dit ook voor het tweede ei.
  • Voeg de vanille en het sinaasappelsap toe aan het beslag en mix door elkaar.
  • Doe in een andere kom het bloem, bakpoeder en zout bij elkaar en roer door elkaar.
  • Voeg de helft van de kom met bloem, bakpoeder en zout bij het beslag.
    Doe de helft van het melk-azijn mengsel bij het beslag en mix alles goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens de rest van het melkmengsel en van het bloemmengsel bij het beslag en mix ook dit weer even door.

Cake bakken

  • Verwarm de oven voor op 170° C.
  • Vet een bakvorm in met olie en doe er een strook bakpapier in om ervoor te zorgen dat de cake straks makkelijk uit de vorm komt.
  • Schenk het beslag in de vorm en bak de cake voor 50 – 55 minuten totdat de cake gaar en mooi goudbruin is.

Sinaasappel siroop

  • Haal de cake uit de oven als deze mooi goudbruin is en laat deze in de bakvorm 15 minuten afkoelen.
  • Haal de cake uit de bakvorm en zet deze op een rooster.
  • Meng het sinaasappelsap en poedersuiker in een kom. Besmeer de cake met de siroop.

Glazuur (dun laagje)

  • Laat de cake volledig afkoelen.
  • Meng de poedersuiker, sinaasappelsap en lactosevrije/plantaardige melk tot een glad glazuur.
  • Verdeel het glazuur over de cake en laat uitharden.
Trefwoord Cake, Lactosevrij, Melkvrij, Sinaasappel

Dit vind je misschien ook leuk...