Recepten

Spinazie tonijnlasagne

De zomer is begonnen! Al is dat qua weer op het moment niet echt te merken. De wolken zijn erg aanwezig en het zonnetje laat zich niet zo vaak zien. Gelukkig is het wel al wat beter dan een tijdje geleden, toen we hier in korte tijd 2 of 3 hoosbuien hadden.

Tijdens zo’n grijze en regenachtige dagen krijg ik altijd zin om onder een dekentje te kruipen, een boek te lezen én om lasagne te eten. Aangezien er vrij veel grijze dagen zijn geweest, en altijd dezelfde lasagne maken saai kan worden, heb ik een lasagne met tonijn en spinazie gemaakt.

Doordat Nederlandse spinazie nu volop in het seizoen is en regelmatig afgeprijsd is in de supermarkt is deze spinazie naast comfortfood ook budgetproof. De rest van de ingrediënten, zoals lasagnebladen, ui, tonijn, gezeefde tomaat, kaas, boter, bloem en melk zijn dingen die je misschien standaard in de voorraadkast/koelkast hebt staan. Dat betekent dat je tijdens zo’n regenbui niet nog naar buiten hoeft om boodschappen te doen; altijd handig!

Ik gebruik voor mijn lasagne altijd volkoren lasagnebladen, omdat ik dat een makkelijke en smakelijke manier vind om extra vezels binnen te krijgen. Afhankelijk van het merk dat ik gebruik (en de ovenschaal natuurlijk) heb ik 4 – 8 bladen nodig om twee laagjes met lasagnebladen te maken. Volg de aanwijzingen op het pak lasagnebladen qua oventijd en temperatuur.

Spinazie tonijnlasagne

Cathy
Deze spinazie tonijnlasagne valt in de categorie 'comfortfood', maar gelukkig wel aan de verantwoorde kant dankzij de groente, vezels en vis.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Lasagne

  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 450 gram spinazie
  • 500 ml gezeefde tomaat
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • peper en zout naar smaak
  • 112 gram tonijnstukken in water blikje van 160 gram
  • 150 gram geraspte Goudse kaas
  • volkoren lasagnebladen genoeg voor 2 lagen

Béchamelsaus

  • 25 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml lactosevrije melk of plantaardige melk
  • peper, zout en nootmuskaat naar smaak

Instructies
 

Lasagne

  • Snijd de rode ui en de paprika in blokjes en bak dit in een koekenpan met wat olie of boter totdat de paprika zachter wordt. Pers een teentje knoflook uit boven de pan. Voeg spinazie toe totdat de pan vol is en roer het voorzichtig om totdat de spinazie geslonken is en er weer een handje spinazie in de pan past. Herhaal dit totdat alle spinazie gebakken is.
  • Voeg vervolgens de gezeefde tomaat, Italiaanse kruiden, peper en zout toe. Laat het blikje met tonijnstukken uitlekken en roer de tonijnstukken door de saus. Laat het geheel op een laag pitje pruttelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C

Béchamelsaus

  • Gebruik een sauspannetje om de béchamelsaus in te maken.
    Smelt de boter in het pannetje. Zorg ervoor dat de boter wel smelt, maar niet bruin kleurt. Voeg dan de bloem toe en roer met een garde door, zodat de boter helemaal opgenomen wordt door de bloem. Laat het bloemmengsel een minuut of twee garen.
    Het is gaar als het naar gebakken koekjes ruikt of als het zanderig aanvoelt als je het tussen twee vingers wrijft (doe dit voorzichtig, want het is heel heet).
  • Schenk een scheut melk bij het bloemmengsel en roer totdat de klontjes eruit zijn. Voeg vervolgens weer een scheut melk toe en roer weer goed.
    Geef de saus tussendoor wat tijd om te binden, dus voeg niet veel melk in een keer toe.
    Herhaal dit totdat de melk op is en de bèchamelsaus aan een lepel blijft plakken.

Lasagne in elkaar zetten

  • Vet een ovenschaal in.
    Vul de ovenschaal met een laagje van de saus met tonijn en spinazie. Schep er een soeplepel aan bèchamelsaus overheen en dek het af met de lasagnebladen. Herhaal dit nogmaals. Schep nog een derde laag van tomatensaus en bèchamelsaus op de lasagne, maar in plaats van lasagnebladen maak je de laag nu af met geraspte kaas. Voeg zoveel geraspte kaas toe als je lekker vindt.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 180°C voor 40 minuten (tenzij de instructie van de lasagnebladen anders aangeeft).
Trefwoord Comfortfood, Lactosevrij, Lasagne, Spinazie, Tonijn

Een handig trucje om te checken of de béchamelsaus dik genoeg is: Roer een lepel door de saus, haal deze eruit en trek voorzichtig een streep met jouw vinger over de lepel. Blijft de streep staan; dan is de saus dik genoeg. Trekt de streep weg; dan moet je de saus nog even laten pruttelen totdat deze dik genoeg is. Let er op datja dan af en toe door de béchamelsaus roert, anders brandt het aan.

Dit vind je misschien ook leuk...