Recepten

Strawberry bars

Soms baal ik als een stekker dat ik lactoseintolerant ben. Bijvoorbeeld als ik een mooie aardbeienvlaai zie staan bij de bakker of in de supermarkt. Nou trakteer ik mezelf soms op een gebakje mèt lactose (en slik dan lactase enzymen erbij), maar om nou een hèle (of als ik met Tom deel een halve) vlaai op te eten is toch vragen om problemen.

Ik was daarom van plan om zelf een lactosevrije aardbeienvlaai te maken, maar dacht dat het misschien ook wel handig zou zijn om iets in een kleiner formaat te maken… Een grote vlaai is lekker, maar als je net zoals mij maar met twee personen thuis bent, is een hele vlaai al snel wat veel van het goede. En dus ging ik nadenken over hoe ik mijn favoriete elementen in een kleiner formaat kon samenbrengen.

Het moest een krokante bodem hebben, banketbakkersroom en de aardbeien moesten qua smaak centraal staan.

Een tijdje geleden had ik mango bars gemaakt (die komen binnenkort ook online) en de bodem die ik daarvoor had gebruikt leek mij ideaal. Na een korte zoektocht naar een simpel recept voor banketbakkersroom kwam ik bij francesckakookt uit. En de aardbeien lagen al in de koelkast, dus tijd voor mij om aan de slag te gaan.

Strawberry bars

Cathy
Simpel gebakje met krokante bodem, zalige banketbakkersroom en frisse aardbeien.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Afkoeltijd 45 min
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 4 Porties

Ingrediënten
  

Koekbodem

  • 120 gram boter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 130 gram bloem
  • snufje zout
  • 15 aardbeien

Banketbakkersroom

  • 1 ei
  • 30 gram kristalsuiker
  • 6 gram maizena ongeveer 1 eetlepel
  • 150 ml melkvervanger
  • ¾ theelepel vanille extract

Instructies
 

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Vet een bakvorm van 15×20 cm in en plaats een stuk bakpapier op de bodem.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze in een kom met de suiker, bloem en het snufje zout. Meng met behulp van een mixer totdat er geen ‘droge’ bloem meer in de kom zit. Het deeg hoort kruimelig te zijn.
  • Doe het deeg in de bakvorm en druk aan met de achterkant van een lepel of met de hand.
    Bak goudbruin in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 20-25 minuten.

Banketbakkersroom

  • Maak in de tussentijd de banketbakkersroom door in een sauspannetje (zonder het vuur aan te zetten) ei, suiker en maizena door elkaar te roeren met een garde. Zorg dat er geen klontjes in zitten.
    Voeg dan de koude melk en vanille extract erbij en roer door.
  • Zet het vuur nu middelhoog en zorg ervoor dat het niet gaat koken, want dan gaat het ei stollen en krijg je klontjes.
    Blijf regelmatig roeren en heb wat geduld, de banketbakkersroom wordt langzaam maar zeker dikker.
  • Als de banketbakkersroom ongeveer de dikte van pudding heeft is de room goed.
    Schenk de banketbakkersroom op een schaal, dek direct af met een vel vershoudfolie om ervoor te zorgen dat er geen velletje op komt en zet in de koelkast om af te koelen.
  • Als de banketbakkersroom is afgekoeld kunnen de strawberry bars gemaakt worden.
    Snijd de koekbodem in 4 stukken en doe op elk stuk ongeveer 1 ½ -2 eetlepels banketbakkersroom en zoveel schijfjes aardbei als jij lekker vindt.
Trefwoord Aardbeien, Bars, Koekjes, Strawberry

Dit vind je misschien ook leuk...