Recepten

Sushibowl

Een sushibowl is eigenlijk een makkelijkere versie van sushi. Ik maak zelf regelmatig sushi, maar laatst had ik niet zo’n zin om het te rollen. Het leek me toen een goed idee om het gewoon in een kom te serveren en dat je dan zelf kunt kiezen welke toppings je er op wilt. En dat bleek een goed idee te zijn.

Ik koos voor warmgerookte zalm, komkommer, wortel, zeewiersalade en geroosterd zeewier met sesamzaadjes. De zeewiersalade en het geroosterd zeewier kun je kant en klaar kopen in de supermarkt. De laatstgenoemde is van het merk Saitaku en heet poké, sushi en salad sprinkle.

Normaal maak je sushi met verse rauwe zalm, maar aangezien ik dat niet zo simpel kon vinden, maakte ik het met warmgerookte zalmfilet. Dit heeft wat meer smaak dan de plakken gerookte zalm. Ik voeg dan ook minder zout toe dan normaal, omdat de zalm al zout smaakt.

Ik gebruik in het recept de helft van wat je normaal zou toevoegen met deze hoeveelheid rijst, maar dat mis je uiteindelijk niet. Gebruik je geen warmgerookte zalm, maar een andere vissoort of maak je het misschien zonder vis?; voeg dan 1 eetlepel zout, in plaats van 1/2 eetlepel, toe bij deze hoeveelheid sushirijst.

Sushibowl

Cathy
Sushi, maar dan zonder te rollen. Met warmgerookte zalm, komkommer, wortel, zeewiersalade en geroosterd zeewier.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Sushi rijst

  • 250 gram sushirijst
  • 375 ml water

Sushi 'dressing'

  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel mirin

Toppings

  • 125 gram warmgerookte zalm
  • ½ komkommer
  • 6 kleine geschrapte wortels
  • 75 gram zeewiersalade (bakje van 125 gram)
  • geroosterd zeewier met sesamzaad optioneel

Instructies
 

  • Was de sushirijst in een zeef onder koud, stromend water totdat het water wat er vanaf komt niet meer troebel is. Laat de sushirijst 10 minuten in de zeef uitlekken.
  • Doe de rijst en het water in een kookpan met een dikke bodem. Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Laat de rijst nu 2 minuten koken.
  • Zet dan het vuur dan zo laag mogelijk en laat nog 15 minuten op laag vuur doorkoken nog steeds met het deksel op de pan.
  • Neem hierna de pan van het vuur. Wikkel een schone handdoek (eentje die zonder wasverzachter is gewassen) om het deksel heen en leg weer op de pan. Laat de rijst zo nog 15 minuten stomen.

Sushi 'dressing'

  • Meng in de tussentijd de rijstazijn, suiker, zout en mirin in een kommetje. Zet kort in de magnetron 15-30 seconden totdat de suiker is opgelost.

Toppings

  • Snijd ondertussen de komkommer en wortel in dunne reepjes. En ‘pluk’ de warmgerookte zalm in kleine stukjes.

Sushibowl

  • Doe de rijst, als het klaar is met stomen, op een groot (pizza)bord of houten schaal. Het is belangrijk dat je geen metalen kom of lepel gebruikt, want in combinatie met de azijn kan de rijst dan metaalachtig gaan smaken.
    Sprenkel de inhoud van het kommetje over het bord met sushirijst en meng voorzichtig door met een houten lepel. Spreid de sushirijst uit en wapper het met een tijdschrift om gelijkmatig af te koelen. Als de rijst op kamertemperatuur is kun je de kommetjes gaan vullen.
  • Vul een kom met wat sushirijst, leg daarbovenop de reepjes komkommer en wortel, de stukjes zalm en zoveel zeewiersalade als je lekker vindt.
    Sprenkel er eventueel nog wat geroosterd zeewier over heen voor een extra crunch.
Trefwoord Sushi, Sushi bowl, Zalm, Zeewiersalade

Dit vind je misschien ook leuk...