Recepten

Thais gehakt met paksoy

Laat ik beginnen met een waarschuwing, want dit gerecht is niet authentiek Thais. En misschien moet ik er dan ook direct de tweede waarschuwing bijzetten dat dit echt gruwelijk lekker is; dus weet waar je aan begint, want voor je het weet wil je dit gerecht 2 keer per week eten.

Basilicum

De inspiratie voor dit recept is het Thaise gerecht Pad Krapow. Dit gerecht wordt met Thaise basilicum of holy basil gemaakt. De Thaise basilicum schijnt meer vooral naar anijs te smaken en is dus echt anders dan de ‘standaard’ basilicum. Maar.. aangezien ik ontzettend eigenwijs ben gebruik ik in dit niet-authentieke recept geen Thaise basilicum, maar gewoon de verse basilicum die ik al heb.

Ik heb namelijk al vaker basilicum gecombineerd met sojasaus en ik vind het lekker smaken samen. Natuurlijk moet je geen overdreven hoeveelheden basilicum gebruiken, maar dat geldt in principe voor alle kruiden.

Snelle maaltijd

Naast dat dit recept ontzettend lekker is kan het ook snel op tafel staan. Ideaal dus voor een drukke doordeweekse dag of een hete zomerdag waarbij je niet lang bezig wilt zijn met koken. En omdat het dan wel een complete maaltijd moet zijn, heb ik meer groenten toegevoegd dan in het authentieke gerecht zit.

Ik was binnen 20 minuten klaar met koken. Dat lukt mij zo snel omdat ik niet eerst alles snijd en dan pas alles bereid; in plaats daarvan doe ik alles tegelijkertijd. Dat is ook de manier waarop de stappen in mijn recepten zijn beschreven, zodat je snel en efficient kunt koken. Dan heb je nog wat tijd bespaart en kun je van het lekker weer genieten.

Thais gehakt met paksoy

Cathy
Niet-authentiek, maar wèl heel lekker.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch, Thais
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Basmatirijst

  • 150 gram basmatirijst
  • 275 ml water

Vlees en groente

  • 250 gram gehakt gekruid
  • 1 gele ui
  • 200 gram champignons
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 theelepel gesneden verse basilium
  • ½-1 theelepel sriracha
  • 1 paksoy

Instructies
 

Rijst

  • Breng in een kookpannetje 275 ml water aan de kook.
  • Doe de basmatirijst in een zeef en spoel af onder de lopende kraan, totdat het water niet meer troebel is.
  • Voeg, als het water kookt, de rijst toe aan het kookpannetje. Roer even door en doe de deksel op de pan.
    Zet de temperatuur laag (ik zet het op de keramische kookplaat op de stand 2).
    Laat 10 minuten op deze stand garen.
  • Laat de deksel op de pan en laat de rijst zo (op tafel of het aanrecht) nog 10 minuten stomen.

Gehakt & groente

  • Bak in een koekenpan het gehakt bruin.
  • Snipper de ui fijn en bak mee met het gehakt.
  • Snijd de champignons door de helft en vervolgens in plakken.
    Bak de champignons mee met het gehakt en de ui in de koekenpan.
  • Pers de tenen knoflook uit boven de koekenpan.
    Roer af en toe door, maar niet te vaak, anders worden de champignons niet bruin.
  • Voeg, als de champignons gaar en bruin zijn, de suiker, sojasaus, vissaus, verse basilicum en sriracha toe.
    Roer goed door elkaar en bak 2 minuten mee.
  • Snijd de paksoy in stukken van 1 cm groot.
    Voeg toe aan de koekenpan bij de rest en bak totdat de paksoy gaar is.
  • Serveer met de gekookte rijst.
Trefwoord Basilicum, Gehakt, Lactosevrij, Melkvrij, Paksoy, Rijst, Sojasaus, Vissaus

Dit vind je misschien ook leuk...