Recepten

Thaise champignonsoep

Deze Thaise champignonsoep komt heel dichtbij de beroemde Tom kha kai soep. Die soep is heerlijk kruidig, pittig en een beetje zuur. Boordevol smaken dus. Deze soep is ideaal als je verkouden of ziek bent, want na een kommetje hiervan kikker je weer helemaal op.

De naam Tom kha kai betekent kip galangasoep. Een ander woord voor galanga is laos of Thaise gember. In dit recept heb ik de laos vervangen door gember, omdat ik gember standaard in huis heb. Ik koop een flinke gemberwortel en bewaar deze in de vriezer. Ik rasp dan wat van de bevroren gember af om mijn gerecht op smaak te maken en leg de gemberwortel weer terug in de vriezer. Op die manier heb je er lang plezier van!

Ik heb ook de kip weggelaten in dit recept. Als je wel kip wilt toevoegen aan de soep kun je deze het beste in kleine stukjes snijden en toevoegen op het moment dat de soep aan de kook begint te komen. Laat de kip dan 8 minuten meekoken en controleer of de kipstukjes gaar zijn.

Persoonlijk vind ik de soep zo lekker dat ik de kip niet nodig vind. Op die manier is het ook weer een makkelijke manier om wat minder vlees te eten.

Thaise champignonsoep

Cathy
Kruidig en fris door de peper, gember, citroengras en limoensap. Perfect als je verkouden bent.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min
Gang Lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken Thais
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 gele ui
  • ½ rode peper
  • 2 cm verse gember
  • 1 stengel citroengras
  • 250 ml groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • 100 gram champignons
  • ½ eetlepel suiker
  • eetlepel limoensap
  • ½ theelepel vissaus

Instructies
 

  • Snipper de ui en snijd de rode peper in dunne schijfjes (of halve schijfjes).
  • Verhit in een soeppan wat olie en fruit hierin de ui en de rode peper.
  • Rasp de gember boven de soeppan en bak mee.
  • Snijd de stengel citroengras in 3 stukken en kneus deze door ze te buigen of te pletten. Voeg de stukken citroengras toe aan soeppan.
  • Schenk de groentebouillon en de kokosmelk in de soeppan erbij. Breng aan de kook.
  • Snijd de champignons in schijfjes of in 8e. Voeg de gesneden champignons toe aan de kokende soep en laat een minuut of 8 meekoken, totdat ze gaar zijn.
  • Breng de soep op smaak met de suiker, limoensap en vissaus.
Trefwoord Champignons, Champignonsoep, Citroengras, Gember, Knoflook, Kokosmelk, Lactosevrij, Melkvrij, Rode peper, Soep

Dit vind je misschien ook leuk...