Recepten

Vanillepudding

Ik vind het leuk om basisrecepten uit te proberen. Zelf brood maken, cake maken of dressing maken. Van die dingen die vaak kant-en-klaar worden gekocht. Vaak merk je dan dat zelfgemaakt een stuk lekkerder is dan gekocht. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor deze vanillepudding.

Ik vond vroeger, als klein Cathy’tje, vanillepudding al de lekkerste pudding. Chocoladepudding of smaken als framboos of hopjes waren niet echt aan mij besteed. Zelfs toen ik lactosevrij ging eten was vanillepudding een van die dingen die ik niet kon weerstaan. Ik at mijn pudding dan met een lactasetablet om ervoor te zorgen dat ik geen buikklachten kreeg.

Een simpelere manier om wél pudding te kunnen eten, maar geen klachten te krijgen is om lactosevrije pudding te eten. Ik heb er een aantal getest die lekker zijn, maar die toch anders zijn.

Het beste resultaat behaal je gewoon echt door zelf vanillepudding te maken. Mét lactosevrije melk, zodat het precies smaakt zoals de ‘echte’ vanillepudding, maar dan zonder lactose.

Het is makkelijker dan je misschien zou denken, want in principe bestaat deze pudding uit melk, suiker, vanille, eidooiers en maizena.

Het moeilijkste aan deze pudding vond ik dan ook het laten afkoelen van de pudding. Als het aan mij had gelegen had ik de helft van de pudding al opgegeten voordat het afgekoeld was… zo lekker vond ik het.

Met de hoeveelheden van onderstaand recept maak je ongeveer 200 gram pudding. Op de foto zie je een grote kom met pudding. Wil je nou ook die hoeveelheid maken? Vermenigvuldig het recept dan met 5. Het resultaat is ongeveer 1 liter vanillepudding.

Vanillepudding

Cathy
Een echte klassieker, die veel lekkerder is als je hem zelf maakt (en dan natuurlijk ook lactosevrij is)
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Melkmengsel

  • 200 ml lactosevrije melk
  • 20 gram suiker
  • ¼ theelepel vanille extract

Papje

  • 20 gram suiker
  • 40 gram eidooier ongeveer 2 eieren
  • 10 gram maizena

Instructies
 

  • Verwarm in een kookpan de melk, suiker en vanille extract op een middelhoge temperatuur.
  • Neem een kom en maak hierin het papje door de suiker, eidooiers en maizena door elkaar te roeren met een garde.
  • Zorg ervoor dat de melk net niet kookt; dus dat er nog geen grote bubbels zijn, maar wel al kleine bubbels aan de rand en dat er stoom opstijgt.
    Neem dan 50 ml van de warme melk en voeg deze toe aan de kom met het papje. Roer direct goed door.
  • Voeg dan de inhoud van de kom, dus het papje met de warme melk, toe aan de pan met warme melk. Roer door.
  • Blijf het mengsel verwarmen en blijf goed roeren totdat het een stevige pudding wordt.
  • Stort de pudding direct in een kom of schaal en dek direct af met plastic folie, zodat er geen vel op de pudding komt.
    Zet in de koelkast om af te koelen.
  • Heerlijk om zo te eten, in een broodje (puddingbroodje) of als vulling van een vlaai.
Trefwoord Lactosevrij, Lactosevrij nagerecht, Pudding, Toetje, Vanille

Dit vind je misschien ook leuk...