Recepten

Vegetarische rode curry

Deze week (8 t/m 14 maart) is het de nationale week zonder vlees en daarom zal ik deze week 2 vegetarische recepten met jullie delen. Als eerste deel ik een vega rode curry met jullie. Deze curry is lekker pittig, romig en bevat groentes en peulvruchten, waardoor er verschillende texturen bij elkaar komen.

Ik heb in januari besloten om voortaan minstens 2x per week vegetarisch te eten. Dat bevalt prima, zelfs nog beter dan ik had verwacht. In het begin vond ik het nog een beetje lastig om te varieren met de vegetarische gerechten en was ik geneigd om steeds in dezelfde lijnen te denken. Nu ik langer bezig ben heb ik ook een ‘lijstje’ met geslaagde vega recepten die ik snel op tafel kan zetten of waarmee ik kan variëren. Dit heeft ervoor gezorgd dat het tot nu toe nog elke week is gelukt om minstens 2x per week vleesloos te eten.

Sommige weken eten we 4x vega en andere weken 2x. Dat vind ik helemaal prima. Ik vind het fijner om een haalbare richtlijn te hebben, waar ik me goed aan kan houden, dan eentje die me te veel zou verplichten en daardoor veel stress zou geven. Ik heb nu eenmaal soms ontzettend zin in goulashsoep of in stoofvlees en ik vind dat dat ook zou moeten kunnen. Net zoals ik het ook helemaal prima vind om af en toe die pizza te eten of die Bossche bol, ondanks dat ik lactose-intolerant ben.

Ik merk in ieder geval dat ik nu bewuster kijk naar mijn recepten. Ik denk al gauw ‘is dat stukje vlees echt nodig in dit gerecht?’. Een lekkere soep kan bijvoorbeeld heel makkelijk vega zijn en met behulp van een vleesvervanger heb je je AVG’tje (aardappels, vlees en groenten) ook makkelijk omgetoverd naar iets vegetarisch en smakelijks.

Deze rode curry is in ieder geval een gerecht waarbij ik denk dat je het vlees niet zult missen. De lekkere groentes en de kikkererwten zorgen voor allerlei verschillende texturen en dat in combinatie met de heerlijke fluffy rijst is het echt een feestje om te eten.

Als je geïnteresseerd bent in voedingswaarden is het misschien leuk om te weten dat spinazie 3 gram eiwit en 2 gram voedingsvezel bevat per 100 gram. Daarnaast zit spinazie vol goede vitamines en mineralen. De kikkererwten hebben 6 gram eiwitten en 5 gram vezels per 100 gram. Het is dus niet alleen een vegetarische maaltijd, maar ook een gezonde maaltijd. En (voor mij nog altijd het meest belangrijk) een lekkere maaltijd!

Vegetarische rode curry

Cathy
Deze curry zit vol met allerlei verschillende groentes met verschillende kleuren, waardoor het niet alleen een feest is om naar te kijken maar ook een feest is om op te eten.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands, Thais
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Rijst

 • 150 gr basmatirijst
 • 275 ml water

Curry

 • 1 el olie zonnebloem of olijf
 • 3 el rode curry paste bijv. van Koh Thai
 • 1 rode ui
 • 1 rode paprika
 • 2 zoete aardappels ongeveer 375 gr
 • 50 ml water
 • 200 ml kokosmelk
 • 150 gr kikkererwten
 • 200 gr verse spinazie
 • limoensap naar smaak

Instructies
 

Rijst

 • Doe de rijst in een zeef en spoel dit met koud water totdat het water wat van de rijst afkomt helder is. Laat even uitlekken.
 • Voeg het water toe aan een kookpannetje. Zet deze op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg de gewassen rijst toe, roer een keer door en doe de deksel op de pan.
 • Zet het warmte direct lager; zo laag mogelijk dat het water wel nog kookt, maar niet te hard meer kookt. Ik zet de stand van mijn keramische kookplaat naar stand 2.
 • Laat de rijst zo 10 minuten koken met de deksel op de pan.
 • Zet na de 10 minuten de warmtebron uit, zet de pan bijvoorbeeld op tafel en laat zo nog 5 minuten met de deksel op de pan stomen.
  Op deze manier krijg je perfect gekookte rijst.

Curry

 • Snipper de rode ui fijn en snijd de rode paprika in reepjes of in blokjes. Snijd de zoete aardappel in blokjes.
 • Verhit een eetlepel olie in een pan op een middelhoge temperatuur.
  Voeg 3 eetlepels rode curry paste toe en fruit de curry paste even aan.
 • Voeg de rode ui toe aan de curry paste en fruit de ui ook even aan.
 • Voeg dan de rode paprika toe en bak deze mee totdat de paprika zacht begint te worden.
 • Doe de zoete aardappel in de pan erbij, roer even door de paprika en ui heen en voeg dan het water en de kokosmelk toe.
 • Breng het geheel aan de kook en laat koken totdat de zoete aardappel gaar is (tijd is afhankelijk van de grootte van de zoete aardappelblokjes, maar na 15-20 minuten is de zoete aardappel meestal wel gaar).
 • Giet de kikkererwten uit blik in een vergiet of zeef en spoel ze schoon. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe aan de rode curry. Zet de warmtebron lager, zodat de curry niet meer kookt. Zodra de kikkererwten ook warm zijn is de curry klaar.
 • Roer de spinazie door de curry heen, breng eventueel extra op smaak met wat druppels limoensap en serveer met de gekookte rijst.
Trefwoord Curry, Gerookte paprikapoeder, Kikkererwten, Kokosmelk, Lactosevrije, Melkvrij, Plantaardige zuivel, Rode curry, Spinazie, Vega, Vegan, Vegetarisch, Zoete aardappel, Zuivelvrij

Dit vind je misschien ook leuk...